yoga

kuzenim yazmis
Sanıyorum ülkemizde en yanlış bilinen ve yanlış yaklaşılan şeylerden biridir. Hep bir oturma pozisyonu bilinir ve yoga yapmak sadece o pozisyonda oturarak "omm" vb. ses çıkarmaktan ibaret sanılır. Hayır efendim, yoga bu değil. Yogaya başlamadan önce kendisiyle ilgili en çok güldüğüm şeylerden biri "yoga içsel bir yolculuktur." cümlesiydi. Başladıktan sonra anladım ki yoga gerçekten içsel bir yolculuk. Her şeyden önce hem bedenen hem ruhen kendini daha iyi tanımanı, sınırlarını anlamanı sağlıyor. Temelde 4 yoga akım mevcuttur. Bu 4 akım da kendi içinde ayrılır. Hepsinin amacının temelde aynı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bir başlayın, ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. İlla bir yoga okuluna yazılmanıza da gerek yok ki ben zaten o tarz yerlerde topluca yoga yapmayı da doğru bulmuyorum. Sizin daha uzun kalmaya ihtiyaç duyduğunuz pozisyonu yoga okulundaki hoca veya birlikte yoga yaptığınız grup belirleyemez. O yüzden ya özel ders almak ya da evde, tek başınıza yoga yapmak çok daha mantıklı ve doğru olacaktır.

Not: evde yoga yapmak isteyenler mesajla ulaşırlarsa birkaç öneride bulunabilirim.
safiyeloren
Bi ara ben buna fena sardım halen daha devam ediyorum ama pratikte olarak. Mumbaiye gittim, L.a ta okuluna gittim vs. Öncelikle hinduizm, budizmle veya başka bi izmle ilişkilendirmek çok sığ olur. Dini bi inanış değildir. Evet bi çok tanrıdan bahseder ama onlar iç dünyanıza yapacağınız yolculuk yada kendinizi tanımanız adına size sunulmuş örneklerdir sadece.

Mumbaide çok ünlü bi gurunun ettiği laf aklımdadır hala. Dünya kadar bir çok çiçek düşünün. Bir tanesini beğendiniz kopardınız aldınız kokladınız. Bi müddet sonra tekrar. Çiçek gibi farkli görünümlü esanslı biley düşünün her defasında farklı deneyimleriniz oluyor. Bitmiyor yani tanıma öğrenme evresi. Ha bittiği zamanda biz buna nirvana diyoruz siz mahallenin delisi.

Pratic konusuna gelirsek normalde günlük yapılması gerekir. En az 20 dk. En çok bu size enerjinize çalışmanıza bağlı olarak 3 saate çıkabilir. Çünkü çalışılmak istenen pozisyonları öğrenmesi kolay değil sğrekli pratik gerektirir. En azı surya namascara A ve B yani güneşi selamlama 20 dk sürer ve her pozisyonda 5 nefeste kalırsınız. Burun al ve ver. Nefesin de teknikleri var ama o ayrı bi ders konusu. Belki onunla ilgili bir başlık açarım ilerde.

Yararlarına gelince iskelet sisteminizi düzene sokar. Diğer spor dalları ile ancak belirli bölgeleri kısmen çalıştırıyorken bunda tek bir pozisyonla tüm kaslarınızı active etmeniz mümkün.

Düzenli yapılırsa yani nefes tekniği ile beraber algılarınız açılır, sakinleşir aceleci tarafınızı eğitmiş olursunuz. Vücüdunuzuda. Çünkü güvenli bölge dediğimiz o andan pek dışarı çıkmadığımız için en basitinden yapam ben, yada düşerim diyerek çoğu haraketi yapamayacağımızı düşünürüz. Oysa yanlış. 6 ay sonunda spagat açanıda gördüm handstand yapanıda.

Kısacası yoga size yapmaktan korktuğunuz herşeyi verir her anlamda.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol