anne ve babaya itaat

derdimend
İmam Gazali (rahmetullahi aleyh) şöyle demiştir: “Ekseri ulemanın ittifakıyla haramlığı sabit olan hususlarda anne ve babaya itaat vacip değildir. Bunun dışında olan isteklerine itaat gerekir. Zira şüpheli olan isteklerini yerine getirmemek zühd ve takvadır. Fakat anne babaya itaat ise vaciptir.”

Hidayetü'l-Mehdiyyin adlı kitabın yazarı şöyle demiştir:”Bir evlat anne babası müslüman olmasa bile onların nafakalarını temin etmek zorundadır. Aynı zamanda onları ziyarete gidip, hal ve hatırlarını sorup dine ters düşmeyen isteklerini yerine getirmelidir.”

Hidayetü'l-Mehdiyyin adlı kitabın yazarı daha sonra şöyle demiştir:
“Lakin anne babası müslüman olmayan adam, kendisini dinlerine davet ederler, dine aykırı işler yaptırırlar korkusu olursa onların yanlarına gitmez. Günah olan isteklerini yerine getirmez. Mesela, kendilerini kiliseye götürmesini isteseler götürmez. Fakat kiliseden çıktıktan sonra eve götürmesini isterlerse onları eve götürür. Zira eve gitmede bir isyan yani günah yoktur.”

Velhasıl, ana ve babanın günaha vesile olmayan bütün isteklerine itaat vaciptir.

Hakaret görmemek için kimsenin anne ve babasına hakaret etmemelidir. Zira bir evlat başkalarının anne babasına hakaret ederse başkaları da onun anne babasına hakaret eder.

Abdullah b. Ömer'den (radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur:
“Büyük günahların en büyüklerinden biri, kişinin kendi anasına babasına lanet etmesidir.”
Orada bulunanlar,
“Ya Resulullah! İnsan anasına babasına nasıl söver? diye sorduklarında,
Resul-i Ekrem,(sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu:
“O kimse birinin babasına lanet eder, o da karşılık olarak onun babasına lanet eder; yine o kişi birinin anasına lanet eder, o da karşılık olarak onun anasına lanet eder.”
(Ebu Davud, Edeb, 129.)

Hayır dualarına almak zorundasın. Beddualarını almaktan sakın. Anne ve babanın gazabı alacak şeyler yapmak Allah'ın gazabını üzerimize çeker. Rabbim muhafaza buyursun.

Ankebût, 29/8. Ayet

وَوَصَّيْنَا الْاِنْسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْناًۜ وَاِنْ جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ ب۪ي مَا لَيْسَ لَكَ بِه۪ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَاۜ اِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَاُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ

Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini emrettik. Şâyet onlar seni, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa, bu takdirde onlara itaat etme. Dönüşünüz ancak bana olacaktır ve ben yapmakta olduklarınızı size haber vereceğim.

Anne ve Babalar şunu da unutmamalıdır;
Abdullah b. Mübarek Hazretlerine biri gelip çoçuğunun kendisine asi olduğunu söyleyerek şikayette bulunmuş. Abdullah b. Mübarek Hazretleri adama,
-Sen hiç oğluna beddua ettin mi, diye sormuş
Adam,
-Evet ettim, diye cevap verince,
-Öyleyse kabahati ne çocukta arıyorsun, çocuğunu sen bozmuşsun, demiş.

Not:(Hidayetü'l-Mehdiyyin küfre kötüren lafızları açıklayan akaidle ilgili bir risaledir. Yazarı Tokatlı Hanefi Fakihi Ahi Çelebidir.)
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol