sanal aşk

bewater
kemal sayar ve berna yalaz'a ait güncel problemlerimizden "sanal aşk"ı anlatan faydalı bir kitap. kemal sayar'ın her kitabı güzel bana göre fakat bunun tadı başka! neden mi? hemen anlatıyorum:

şimdiiii, efendim öncelikle bu sanal ilişkiler öyle sanıldığı gibi az değil. sadece saklanıyor. 'internetten tanıştık' demek sanırım biraz utanç verici geliyor. kimisi de tam tersi "ehe ehe ben eşimi internetten download ettim ya" diyerek işi şakaya vuruyor. işte bu noktada durumun psikolojik boyutunu ele alan bu eser ortaya çıkıyor.

ben burada biraz da kitaptan güç alarak insanların neden reelden değil de sanaldan olan ilişkilere kendilerini kolayca kaptırdığına değinmek istiyorum.

1. internette "atılabilir" kimlikler edinebiliyoruz. olduğumuz kişi değil; çoğu kez olmak istediğimiz kişiyi tasarlayıp insanlara sunuyoruz. ve bu da bizi çekici kılabiliyor.
2. internetten tanışılan kişi ile eğer gerçek hayatta tanışmamışsak; zihnimizde oluşturduğumuz ideal kişiyle özdeşleştiriyoruz. ve hayal ürünü bir sevgilimiz oluyor. var ama yok; var olandan daha tesirli olduğu kesin, ama yok.
3. sorumluluk almak istemiyoruz. son asırda analjezi toplumu haline gelen bizler, acı çekmek istemiyor tek tuşla silinebilen ilişkiler istiyoruz.
4. gerçeklerle yüzleşmekten kaçınıyoruz. ailenle anlaşamıyor musun? sığın telefonuna. okul kötü mü gidiyor? gir twitter'a!

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol