gül nedir

taethorden
Gülgiller familyasından, güzel görünümlü bir bitkidir. Birçok gülün anayurdu Asya'dır. Ancak bu şekilde gösterişli bir bitki olmasından dolayı hemen hemen tüm dünyada yetiştirilir. Ülkemizde 25 civarında gül çeşidi vardır. Genellikle kış aylarında yapraklarını döken, uzun yıllar yaşayan ağaççık tipindeki bitkilerin adına gül denir.

Beyaz, pembe, kırmızı, sarı ve turuncu çiçekleri bulunmaktadır ama süs bitkisi olarak yetiştiriciliğinde birçok rengi bulunabilir. Güneşli, yarı gölgeli ama kesinlikle rüzgâr almayan yerlerde yetiştirilmelidir. Killi toprakları seven gül, tohumlarıyla ve çelik yöntemiyle çoğaltılabilir.

Rengi, kokusu ve zarafetiyle büyüleyen güllerin genel olarak özellikleri birbirine benzese de, bazı türler yetişme şekli açısından farklılık içermektedir. Birçok insanın sevdiği gül doğru sulama ve budama yapıldığı takdirde size harika çiçekler verecektir. Gül bitkisinin bilinmesi gereken en önemli özellikleri şunlardır;

Kokulu güllerin çiçeklerinin taç yapraklarında uçucu yağlar, tanen, galik asit, anthosyanin ve bazı diğer maddeler bulunmaktadır. Bu yağ genellikle kozmetik ürünlerin yapımında kullanılır.
Genel olarak gül bitkisinin bileşiminde; geraniol, rodino, citronel, pektin ve nikotinamid gibi maddeler bulunmaktadır.
Gül bitkisi ile yapılan su ya da şuruplar, bademcik rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Yine su ya da şurupla gözlere banyo yapılırsa; gözde kanlanmayı önler ve göz nezlesini tedavi edicidir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol