dune çöl gezegeni

mahur
22 Ekim 2021 tarihinde vizyona girenAmerikan bilimkurgu filmidir.



Frank Herbert'in 1965 yılında yazdığı altı ciltten oluşan  "Dune" adlı romanı 1984 yılında ilk defa filmleştirilmiş. Ama izleyenler tarafında oldukça başarısız olduğu söylememektedir.

10191 yılında Dük Leto Atreides, evrendeki en değerli maddenin tek kaynağı olan Dune olarak da bilinen tehlikeli çöl gezegeni Arrakis'in yönetimini kabul eder. Leto, fırsatın düşmanlarının kurduğu karmaşık bir tuzak olduğunu bilse de, Bene Gesserit cariyesi Leydi Jessica'yı, genç oğlu ve varisi Paul'u ve Arrakis'in en güvenilir danışmanlarını yanına alır. Gezegen gündüzleri aşırı sıcak yüzünden yaşamak pek mümkün olmasada “ baharat” dedikleri bir maddenin ticareti sayesinde evrenin en değerli gezegenidir. uzay teklojilerinde kullanılan baharata sahip olan tüm maddi imkanları ve bunun beraberinde gücüde elde etmiş oluyor. Gezegendeki diğer bir tehlike ise devasal kum solucanları sayesinde bu baharat denen şey oluşması da tam bir ikilik oluşturuyor. Acı bir ihanet, Paul ve Jessica'yı derin çölde yaşayan Arrakis'in yerlileri olan Fremenlere götürür. Fremenler bu gezegene uyum sağlayabilmiş tek insan ırkı. Fremenlere göre aslında en önemli şey su. Suyu tekrar kullanmak adına icat ettikleri özel kıyafetleri sayesinde çölde yaşamayı başarmışlar. Bu kıyafetler öyle ki sizin ter, göz yaşı, sidik gibi tüm vücut sıvılarınızı arıtarak tekrar tekrar kullanmanızı olanak sağlıyor.

Filmin sadece konusunu kısaca anlatmak bile mümkün değil. Filmi izlemeden önce mutlaka filme ait özel terimleri öğrenmenizi tavsiye ederim. Uzun bir film olmasına rağmen bana yetmedi daha bu kadar da olsa izlemek isterdim. Film sizi o kadar içine alıyor ki Gelecek bölümün 2023 de çıkması insanın biraz canını sıkıyor. En iyisi gidip kitabını almak. Filmi çeksinler diye beklerken ömrümüz tükenecek.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol