chehre

nushirevan
2021 yılı yapımı bir hint filmi. Okunuşundan da anlaşılacağı gibi "çehre, yüz" demek. Zaten hint dilleri ile türkçe dili arasındaki ortak kelimeleri bir deftere yazsanız, en az iki ortalı çizgili defter almak zorunda kalırsınız. Ortak dil ailesinden geldiğimiz besbelli.

Dağıtmayayım, filmden bahsedeyim.



Film, genç bir iş adamının karlı dağlarda mahsur kalmasını ve yaşlı bir arkadaş grubunun malikanesine sığınmasıyla yaşadığı olayları anlatıyor. Tanrı misafirine gayet kibar davranan bu grup, gecenin ilerleyen saatlerinde bir oyun oynamayı teklif ediyor. Genç adam kabul ediyor ama oyunun bir mahkeme canlandırması olduğunu ve kendinin de sanık sandalyesine oturacağını öğrendiğinde olaylar çok garip bir hal almaya başlıyor.



Rumi Jaffery'nin yönettiği filmin başrolünde, hint filmlerinin tarık akan'ı Amitabh Bachchan var. Yine tanıdık yüzler de eşlik ediyor bu abiye.

Suç ve gizem kategorisinde değerlendirebileceğimiz film, alışılagelmiş hint filmlerinden değil. Her 20 dakikada bir giren "embele dembele" hint kliplerinden 1 veya 2 tane filan var 2 buçuk saatlik filmde. Hiç koymayacaklarmış da, teamüller gereği eklemişler onu da (bkz:bgv)

Bir kere film Amitabh amcanın eski bir tahtta oturarak "çehre" kelimesini bolca içeren bir şiirle başlıyor. Atmosfer o kadar garip ki, birazdan arkadan 12.yy tapınak şövalyeleri çıkacak gibi duruyor. Filme adını veren "çehre" kelimesinin de filmin konusuyla zerre alakası yok. Hani neredeyse Amitabh amca şiir okumuş, boşa gitmesin diye filme ekleyince filmin adı da çehre olmuş gibi.

İlgi çekici bir hikâyesi var. Gizem unsuru filmi izlettiriyor. Ancak bazı noktalarda beklediğiniz hamleler gelmeyince, olaylar oldukça tiyatral kalmış. 2 saat boyunca film, genel konsepti üzerine ilerlerken son 10 dakikada öyle bir bocalıyor ki, yönetmen "lan 2 saat olmuş çabuk bitirelim hanunagoim!" demiş gibi.. adalet üzerine atılan tiradlar ve hindistandaki hukuk garabetleri için verilen mesajlar hoştu ama 15 dakikalık tek sekans olduğu için gözümüze gözümüze de sokuldu.
Öyle ki Amitabh amca hakime bakarken gözleri sağa doğru kayıyor ve text'i bir yerlerden okuduğu bariz belli oluyor.

Filmi yarısında kapatmadım, ileri sarmadım. Oturdum "öf ya yapmayın bunu" diye diye izledim. Pek beğendiğim söylenemez, puanım: 4/10
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol