roman empire

mavikaranlik
3 sezonluk bir belgesel dizi. genel olarak kurgu ve tarihçilerin anlatımları başarılı. sıkılmadan ve hızlıca bitirebiliyorsunuz. dizide 3 imparator konu edilmiş. bunlar caligula, Commodus ve tabii ki Julius Caesar.

caligula tarihte "deli imparator" olarak bilinen bir kişilik. çocukluğu ev hapislerinde ve zor şartlarda geçmiş. tahta çıktıktan sonra bir süre iyi bir yönetim sürse de geçirdiği beyin humması hastalığı neticesinde ciddi bir paranoyak olarak karşımızda beliriyor. ensest ilişkileriyle ön plana çıkıyor. 3 kız kardeşiyle de ilişki yaşıyor. neticesinde hamile bıraktığı kız kardeşlerinden bir tanesi doğumda ölünce hepten deliriyor. suikast sonucu öldürülüyor.

Commodus gladyatör oyunlarına fiilen katılan ilk imparator. oyunlarda birçok başarı elde ediyor. fakat sonradan anlaşılıyor ki rakiplerine kör kılıçlar verip kendisi keskin kılıçlar ile katılım sağlayıp ilerlemiş. ünlü gladyatör Narcissus'un bu durumu fark etmesi sonucu suikasta uğrayıp öldürülüyor. genel olarak çok şımarık ve rahat bir gençlik geçirdiği için çok şaşırtıcı değil.

ve zirvede malum Julius Caesar var. Romanın ve hatta dünyanın ismi duyulan en büyük liderlerinden birisi. tek başına bir destek almadan kendi lejyonlarıyla galya'yı fethediyor. tarihin ilk "böl ve fethet" taktiğini o uyguluyor. savaş alanlarında zekası ve teknik bilgisi ile ön plana çıkıyor. normal bir er olarak görev aldığı ordudan zamanla roma konsüllüğüne kadar yükseliyor. bir dönem mısırda tutsak olarak tutuluyor. o dönemin kralına karşı kraliçe Kleopatra'yı destekleyip mısırı almasına yardım ediyor. Kleopatra'dan 1 çocuğu mevcut. Manevi evlat olarak kabul ettiği Brutus'ün hain planlarına kurban gidiyor. (sen de mi brütüs) senatoda konuşmak yapmaya çalıştığı bir zamanda tüm senatörlerin toplanıp teker teker bıçaklamasıyla öldürülüyor. Sezar 23 defa hançerlenmiştir
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol