kalkedon

nushirevan
Doğrusu khalkedon olan, "körler ülkesi" anlamına gelen, Kadıköy 'ün eski adıdır.

Efsaneye göre Byzas göç esnasında kavmini nereye yerleştirmesi gerektiği konusunda bir kahine danışır. Kahin cevap olarak "körler ülkesinin karşısına" der. Byzas ve kavmi, sarayburnu'na varırlar. Buradan karşı kıyıya (kadıköy) bakıp "bu kadar güzel bir yer varken karşıda yaşadıklarına göre bu insanlar kör olmalı" diyip burada, kahinin bahsettiği gibi körler ülkesinin karşısına Byzantion şehrini kurarlar.

Kalkedon, tarih boyunca dünya hristiyanlığı için önemini korumuştur. 1054 yılında Batı kilisesi ile doğu kilisesinin birbirinden ayrılmasından bu yana, katolik ve ortodoks olarak mezhep ayrılığına düşen iki inanç, tarihte ilk defa kadıköy 'de, kalkedon konsili adı altında bir toplantı gerçekleştirebildiler. 1000 yıllık ayrılığın yeniden birleşmesi için taraflar 30 kasım 2006'da aynı meclisi tekrar kurdular. Çalışmalar halen devam ediyor ama bir gün bu inanç sistemi birleşecekse yine bunu heraklius'un oğlu konstantin'in vefat ettiği kadıköy'de gerçekleştireceklerine dair kararlar aldılar bile.

Bugün baktığımızda, kadıköy'de bu topraklardan olmayan geleneklerin sürdürüldüğu ve halen körlerin yaşadığı bir yer olduğu gerçeği karşımıza çıkıyor.

(bkz:kadıköy anadolu lisesi)
(bkz:yeni öğrencilerin simit yağmuru ile karşılanması)
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol