hoşsohbet

taethorden
Cahit Külebi'nin ''Uyusun da Büyüsün'' isimli şiirinde belirttiği gibi yaşlı insanlar yılların tecrübesiyle, bilgi ve birikimleriyle karşısındakiyle aynı dili konuştuğu zaman anlatacak çok şey bulur. Konuşmaktan çekinmeyenler güzel laf etmesini bilirken konuşmaktan çekinenler ise sadece dinlerler. Bilmeliyiz ki hoş sohbet olmak hiç de kolay değil.


Konuşmak yaşamımızda çok önemli bir yere sahip. Uzmanlara göre; “konuşmak, düz bir iletişim aracı değildir. Kişinin tüm duygularının yanı sıra düşüncelerini de çevresine ulaştırabildiği en etkin yoldur. Başkaları güzel ve etkili bir biçimde konuşuyor; ama biz öyle konuşamıyoruz. Biz de bu eksiklerimizi giderebilir, güzel ve etkili bir biçimde konuşabilir miyiz? Birçokları bu soruya olumlu bir yanıt vermezler. Onlara göre 'güzel konuşma sanatı' çalışmakla, özel bir çaba göstermekle öğrenilemez. Çünkü bu bir yetenek işidir.

Bu yanlış bir görüş ve düşünüştür… Konuşma doğuştan getirdiğimiz bir yetenek değildir; sonradan kazandığımız bir alışkanlık, bir beceridir. Her beceri, her alışkanlık gibi bunu da zamanla ilerletir, geliştiririz. Etkili ve güzel konuşma da bir bakıma sanattır. Nasıl ki her sanatın yerleşik, temel kuralları varsa konuşma sanatının da kendine özgü birtakım kuralları vardır. Nitekim birçok ülkenin okullarında, üniversitelerinde konuşma sanatını öğreten özel bölümler, konuşma laboratuvarları vardır. Buralarda konuşma sanatının kuralları, ilkeleri, yöntemleri uygulamalı bir biçimde öğretilmektedir…”
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol