kendimizi eleştirmek

glveren
Kendini eleştirmek âlemi kendince eleştirerek, kendi eksikliğini
aramaya çıkan ve Âlemlerin Rabbinin farkına varmak…



Günümüzde kendini eleştirmek, âlemi kendince eleştirerek, kendi eksikliğini aramaya çıkan ve eksikliğinin gerçeği ile olanımız sanırım çok azdır. Kendi eksikliğini bilen, Âlemlerin Rabbini bilerek ömrünü boş yollarda fani dünyanın çıkarı için değil, ahreti unutmayarak bu gerçeğe varanlara selamlar olsun. Bazılarımızda bunun hiç farkına varmadan tam kul olmanın karşılığını bulamadan hayatını idame edip gidiyoruz düşüyoruz boşluğa. Rabbim cümlemizi kendi yoluna döndürsün, dönenlerde dualarında bizi eksik etmesin, âmin.

Kulluk ki insanın ruhuna huzur veren, Rabbi ile her an baş başa olduğunu bilerek haddini hududunu bilen, her anını analiz ederek hem Rabbine karşı gelmekten hem de yarattığı kullarının kalbini incitmemek için hassas davranması gerektiğini hatırlatandır(Allahu ekber). Âlemlerin rabbine kul olanın metodu inanmayanlardan farklıdır hem de dağlar kadar, fakat aynı duygu ve histe olmayanlar fark edemez anlayamaz… Rabbim fark edenlerden anlayanlardan eylesin(âmin). Diğer insanların metodu anlayışı sadece bu dünya ve kendi çıkarı için yürümekse, Âlemlerin Rabbine kul olduğunun idrakine varanın metodu, bu dünyanın geçici olduğunu ahretin bir tarlası bilerek mazlumlara derdi sıkıntısı olanlara koşarak Âlemlerin Rabbi olan Allah c.c.rızasını kazanmak olduğunu bilerek bu yolda bu adımlarla bu metodu uygular. Bir gün hesaba çekileceğini bilerek Âlemlerin Rabbinden korkar… Bu korku Âlemlerin Rabbinin rızasına ters düştüğü için korkar, yoksa iyi olan insan Âlemlerin Rabbi olan merhameti lütfü keremi ihsanı… Sonsuz olandan neden korksun ki?

Dünyanın geçici olmadığın bilenler, zamanla aklın bu prensibinden vazgeçmemek suretiyle değişikliğe dumura uğramış akıl, gerçeğin farkına varmaz boş hayaller peşinde koşarak insanların kalbini kırdığının farkına varmaz sadece kendisi için çalışır kazanır ve yer… Bu nedenle eksik hususlar ile yanlış noktaları fark etmez anlamaz anlaması da mümkün değildir çünkü aklı fikri körelmiştir ruhunu dünyalık değerlerle doldurarak, manevi hazlara yer bırakmamıştır…

İşte bu nedenledir ki farklı bir gözle görülerek eksikliklerin farkına varılması tanınması; farklı açılardan ele alınıp analiz edilmesi ancak, kendini eleştirmek âlemi kendince eleştirerek, kendi eksikliğini aramaya çıkan ve Âlemlerin Rabbinin farkına vararak ona kul olanların ve haddini bilenler “fayda” ve “güzellik” adına bir şey katanlar, hak yolunda yürüyenlerin yapabileceği bir iştir, metodudur… Rabbim bu güzel hak yolunda yürüyerek kendisine varanlardan insanlığa “fayda” ve “güzellik” adına bir şey katanlardan eylesin(âmin),selamlarımla.

Mehmet Aluç

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol