sevgililer günü

Free Ottoman
Sevgililer Günü;
yani başka bir tabirle beden Aşıkları günü,
tıpkı yılbaşı gecesi içkinin ve fuhuşun kol gezdiği ve reklamının yapıldığı ve çok cici gösterildiği gün
(Helal dairesinde olanları tenzih ediyorum)
Sevgililer Günü ve daha birçok akla hayale gelmeyen bizleri Uyutmaya,beynimizi uyuşturmaya yönelik birçok özel günler icat edilmiştir.
bu özel günler adı altında her türlü ticari rant elde edilmekte ve milletimiz yavaş yavaş avrupalılaşmakta, örf ve ananelerimizden uzaklaşmaktayız.
mesela Anneler Günü sizce bir güne mi mahsustur.
peygamber efendimiz ''cennet anaların ayakları altında ''buyuruyor.
Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine «of!» bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle.( isra suresi 23)
Sevdiğin bir kimseye güzellikler yapmak ona sevildiğini hissettirmek ve bunu dile getirmek bunlar aslında çok hoş davranışlar.
Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.) (helal dairesinde)
“Sevdiğiniz insana sevdiğinizi söyleyiniz”
(Ebu Davud, Vitir 26. Ayrıca bk. Nesaî, Sehv 60) buyurmuştur.
Antik Roma'da sevgililer günü
Şubat ayı kuşların çiftleşme mevsiminin başlangıcı olduğundan, evliliğin ve ailenin koruyucusu kabul edilen “baş tanrı” (haşa) Jüpiter'in kız kardeşi ve eşi olan Juno'ya hürmeten 14 Şubat tarihi tatil günü ilan edilmiş, halk teşekkür babından Juno'ya çiçekler ikram ederdi.
ve 1 gün sonra da Lupercalia Bayramı” başlıyordu. Bu bayram gençler için çok önemliydi
çünkü gençler bu günün dışında karşı cins ile hiçbir şekilde birlikte olamıyordu.
Hangi genç kızın hangi genç erkek ile bir çift (partner) oluşturacağı eski bir âdet ile belirleniyordu.
genç kızlar bir araya gelerek deri papirüs şeritlerine isimlerini yazar ve bir kavanoza atarlardı, çıplak koşu yarışması yapan erkekler de varış çizgisine geldiklerinde isimlerin yazılı olduğu şeritlerden birer tane çeker ve o günü ismini çektiği kızlarla geçirirlerdi.
Eğer çiftler birbirlerine âşık olurlarsa evlenirlerdi ve yuvalarını kurarlardı, birbirlerine ısınamadılarsa ve elektrik alamadılarsa ayrılırlar ve bir sonraki sene nasiplerini ararlardı.
yıllar sonra Papa bu gayri Hıristiyan bayramı yasaklayarak sadece kura çekilişine izin verdi. Ancak artık kuralarda kızların değil azizlerin isimlerini yazılıydı.
Aziz Valentin'in hikâyesi;
İmparator 2. Claudius, Roma'yı kendi katı kuralları ile zalimce yönetirdi. En büyük sıkıntısı, ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Bu durumun tek nedeni aşktı. Romalı erkekler aşklarını, eşlerini bırakmak istemiyordu. Bu yüzden Claudius, Roma'da tüm nişân ve evlilikleri yasakladı.
Aziz Valentine, Claudius zamanında Roma'da yaşayan bir papazdı. Papaz arkadaşı Aziz Marius ile birlikte, Claudius'un yasağına karşın, çiftleri gizlice evlendirmeyi sürdürdü. İmparator bu durumu öğrendi ve Aziz Valentine tutuklandı.
Cezası, sopa ile dövülerek öldürülmek oldu. MS 270'in 14 Şubat günü, Hıristiyan şehitliğine gömüldü. Bu olaydan 226 yıl sonra, 496'da Papa Gelasius, Aziz Valentine'i onurlandırmak için Şubat 14'ü Aziz Valentine Günü olarak belirlendi.
Osmanlı'da hiç kutlanmayan sevgililer günü ,
türkiye'de Cumhuriyet döneminde 1923 yılından itibaren kutlanılmaya başlanılmıştır.
Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur. “Kim bir millete (kavme) benzemeye çalışırsa,
o da onlardandır” (Ebu Davut. Libas.5).
vesselam
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol