sadettin köpek

erbakanin adami
Diriliş Ertuğrul dizisinde de geçen sezon isminden sıkça bahsettirmiş tarihi şahsiyet.
Sadettin Köpek'in hayatının ilk yılları hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır ancak gerçek adı “Köpek bin Muhammed”, lakabı ise Sadettin olduğu bilinmektedir.

Köpek 1226 yılında, I. Alaeddin Keykubat döneminde Eyyubiler'e karşı düzenlenen seferde sol kanat kuvvetlerinin komutanı olarak görev yapmıştır.

Alaaddin Keykubat vefat edince meydana gelen taht kavgasında Sadettin Köpek Gıyaseddin Keyhüsrev'in tarafını tutmuş ve onun yanında yer almıştır.tarihçilere göre Alaeddin Keykubad' ın zehirlenerek öldürülmesinde ve veliahdı İzzeddin Kılıç Arslan' ın tahta çıkmasının engellenmesinde Sadettin Köpeğin önemli rolü olduğu söylenmektedir. Gıyasseddin Keyhüsrev tahta geçtikten sonra Sadettin Köpek hükümdarın da otorite boşluğundan yararlanarak daha da mevkisini güçlendirmiş ve kendisine tehdit olarak gördüğü devlet adamlarını engellemiş yada öldürtmüştür.

Anadolu Selçuklu tahtına geçmek isteyen Köpek, tahtta hak iddia edebilmek adına I. Gıyaseddin Keyhüsrev'in annesi Şehnaz Hatun ile gayri meşru ilişkisi olduğu ve annesinin iki aylık hamileyken bir başkasıyla evlendiğini, kendisinin de bu evlilikten yedi ay sonra dünyaya geldiğini yani I. Gıyaseddin'in gayri meşru çocuğu olduğu yönünde iddialar ortaya attı.

Hüsameddin Karaca kendisine güvenmeye başlayan Köpek'i bir ziyafet sırasında öldürmeye çalıştı fakat başarılı olamadı. Fakat bu sırada Emir-i Alem Togan'ın kılıç darbesiyle yaralanan Sadettin Köpek kendini sultanın şaraphanesine attı ve burada şarabdar ve adamları tarafından öldürüldü. Cesedi ise demir bir kafes içine konulup sarayın kale burcuna asıldı.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol