hadra

mavikaranlik
Sufi şeyhleri tarafından gerçekleştirilen sübjektif ritüeldir. Genellikle cuma akşamları, gece namazından sonra, cuma namazından sonra veya pazar akşamlarında yapılır ve özel İslam festivallerinde ve geçiş törenlerinde de kutlanabilir. Evde yada camide yapılabilir. Arapça terim anlamıyla "varlık" anlamına gelir. Hadra, hutb, kolektif çalışma, Kur'an-ı Kerim ve diğer metinleri (hizb ve vird olarak adlandırılan Sufi düzenine (tarikat) özgü adanmışlık metinleri, dini şiir söyleme, ilahi okuma) içeren çeşitli zikir biçimlerine sahiptir.

Allah'a övgü ve yalvarma, dini övgüler, övgü ve şefaat istekleri ve bir veya daha fazla ilahi isimleri, özellikle "Allah" ismi kullanarak Diğer bütün isimleri üzerine odaklanma Hayy, Qayyum ya da sadece Hu ("O") yanı sıra, iman ve tevhid ifadesi, la ilahe illa Allah gibi ifadeler kullanılarak gerçekleşebilmektedir.

Dinî şiirlerin isimleri ve isimlerin ritmik bir şekilde okunması ile birlikte yapılır. Sufi şeyhleri hiçbir araç kullanılmaz veya sadece daf (çerçeve tamburu) kullanılır; diğer tarikat mensuplarından bazıları ise bir dizi enstrümantasyon kullanır. Kollektif Sufi ritüeli bu isimle, esas olarak Arap dünyasında, aynı zamanda Endonezya ve Malezya gibi bazı Arap olmayan Müslüman ülkelerde de uygulanmaktadır.

Türk Sufizmi'nde Hadra sıklıkla "Devran" olarak anılır ve Türkiye ve Balkanlar boyunca Khalwati, Shadhili, Qadiri ve Rifa'i şeyhlerinin bir özelliğidir.

Şahsi bakış açım yönünden ruhani bir gevşeme getiren güzel ve zararsız bir ritüeldir. Hadra sizlere sık sık gösterilen abartılı, saçma sapan (uzun saçlarını sallayarak sağa sola sıçrayarak sözde "zikir" yapan asalaklar) törenler gibi değildir. Oldukça edepli manevi yönden zengin, taşkınlık yapılmayan bir ritüeldir. Bu işlemi en başarılı gerçekleştiren tarikat kıbrisi tarikatıdır, bir örneğine bu linkten ulaşabilmektesiniz. Bu işleme bahsettiğim grup "imamül hadra" ismini vermektedir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol