tren istasyonundaki sakinleştirici mavi ışık

serendipity
Mavi rengin canlılar üzerindeki rahatlatıcı etkisi teorik olarak bilinmektedir. Renk algı sıralamasında gözün ilk algıladığı renklerden biri değildir lakin huzur sıralamasında 1. Sırada geldiği kesindir.

Özellikle bazı kamusal alanlarda intihar oranlarının yüksek olması hasebiyle yetkililerin bu durumda alınacak önlemleri arasında renk etkisini de dahil etmişlerdir. İntihar oranı yüksek olan Japonya, 10 yıl önce özellikle tren istasyonlarındaki intihara meyilli yolcuların raylara atlamasını önlemek amacıyla istasyonları mavi ışıkla aydınlatmaya başladı. Hatta Başkent Tokyo'daki en işlek metro hattındaki 7 istasyon mavi led ampullerle donatılmıştır. Ampuller dışında yazı renginin de 'mavi ' olunmasına dikkat ederek; duvar yazıları, reklamlar, uyarıcı yazılarının renklerinde de etkisi gözlemlenmek istenmiş ve sonuç olarak mavi ışığın sakinleştirici etkisi olarak %80 oranında intihara meyilliğin düştüğü, uyarıcı yazılar konusunda da suç oranlarında azalma yaşandığı görülmüştür. Japonya'dan sonra İskoçya'da sokak lambalarında 'mavi renk' temasını deneyimleyip iyi sonuçlar almıştır.

Ülkemizde de hemen hemen olmasa bile çoğu ortak alanlarda 'mavi ışık' kullanımının arttığını görmekle birlikte yeterli görmemekteyiz. Özellikle hızlı tren istasyonlarındaki sahne ışığı minvalindeki led ışıklar göz almakla birlikte intihar düşüncesi olmayanı da intihara teşvik edecek cinstendir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol