rakı

jurgen
içmesi birkaç şarta bağlı olan içecek.
rakıyı, "canım istedi" diyerek içemezsiniz. yemeğin yanında, akşam evde otururken, denizi izlerken ve sair onlarca ortamda "hadi bir rakı içeyim" diyerek mevzuya dalamazsınız. rakının kendisi mevzu olmalıdır bir kere.
öncelikle rakının içileceği ortam olmalıdır. ortamın olmazsa olmazı kafa dengi ahbap ya da ahbaplardır. kafa dengini buldun mu merdiven altında bile içsen olur.

öncelikle, tok karnına rakı içilmez. hafiften aç olacaksın. mezeye de abanmayacaksın. rakının dostları vardır. bazısına göre kavundur bazısına göre yoğurt. jürgen'e sorarsanız ekşi meyveler iyidir rakıyla beraber. bir iki dal da yeşillik oldu mu değme gitsin.

lıkır lıkır içilmez rakı. ufak ufak yudumlarsın. hadi, ilk yudumu biraz büyük al, bir şey olmaz. ama arkadan atlı kovalar gibi de yarım saatte bir küçük devirme hemen. yavaş yavaş iç. alkolün bünyene sirayet edişini takip et. keyfin yerine gelmeye başladığında bir şiir oku, arkasından bir tane şarkı mırıldan. gamın, kasvetin dağılsın gitsin.

sohbetin kıvamını gittikçe artır. önce ufak tefek "havalar da soğudu" muhabbeti ile başla. kalkmaya yakın bütün dünyayı kurtar. yoksulluğu bitir, küresel ısınmayı durdur. aklına ne geliyorsa onu yap. aman ha yalnız içme. jurgen'i ara, birlikte için :)

sakın ola ki sıcak içmeye kalkma rakıyı. mevsimden bağımsız olarak buz gibi olsun içine fazladan buz da koy.

gündüz vakti içme sakın. hava kararmaya başladıktan sonra ufak ufak başlarsın. hüzzamla başla sonra yavaş yavaş acemkürdi, nihavend... nihayetini rast'la yap. jürgen tavsiyesidir tabi ki, istersen komple ahmet kayayla başla bitir, sana kalmış.

rakı, içeceklerin kralıdır. döner, döner seni bulur. tövbeler edersin, uzak durmaya çalışırsın, belki yıllarca ara verirsin, cami mihrabına kapanır af dilersin allah'tan her bir yudum için ama döner dolaşır yine çekim gücüne kapılırsın o sofranın, o akşamın, o rast'ın...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol