toplumsal cinsiyet ikiciliği

first generation
cinsiyet ikiciliği, ingilizce'de "gender binarism" olarak geçer ve cinsiyet ayrımında kadın ve erkek şeklindeki geleneksel bir sınıflandırmayı ifade eder.
avustralya, kanada, hollanda, danimarka, almanya, birleşik krallık ve abd gibi bazı ülkeler yasal düzenlemeler yaparak bu sınıflandırmaya resmi belgelerde (doğum belgesi, kimlik kartı, pasaport, ehliyet gibi) üçüncü bir seçeneği "X" şeklinde ilave etmiştir .
X kategorisi, bazı ülkelerde tipik kadın-erkek vücudu tanımlarının dışında kalan bireyleri, bazı ülkelerde bugünkü cinsiyet kimliği doğumdaki cinsiyet kimliğinden farklı bireyleri, trans bireyleri, kapsayabilmektedir.
bazı durumlarda ise belirtilmeyen cinsiyeti ifade etmektedir.
sosyal ağ hesaplarına kaydolurken karşımıza çıkan "belirtmek istemiyorum" veya "cinsiyeti yok" eksenindeki seçenekler bu konuya gösterilen hassasiyetin sonucunda eklenmiştir.
güven sözlük'ün de bu hassasiyeti göstermesi arzu edilmektedir efendim.

edit: iki sebepten ilave yapma ihtiyacı duyuyorum (girime verilen artının geri alınması ve de normalde girilerimi artılayan sevgili yazarların bu giriye tepki vermemesi üzerine)
1. günümüzde sosyokültürel açıdan örnek alınacak düzeydeki pek çok ülkede "artık" x kategorisi şeklinde "resmiyet kazanmış" bir üçüncü cinsiyet kategorisi mevcut.
ülkemizde (ve bize benzeyen diğer ülkelerde) bazı kesimler şiddetli tepki gösterse de, üzerini örtmeye çalışıp inkar etse de veya en iyi ihtimalle görmezden gelse de üçüncü cinsiyet kategorisi (sebepleri/motivasyonu ne olursa olsun, bunları sorgulamak bize düşmez) "artık" yasal düzlemde, tıbbi ve sosyal bir antite olarak değerlendirilmektedir. dolayısıyla, belirli bir bilinç düzeyine erişmiş kişiler olarak bize düşen de bu kategoriyi stigmatize etmekten vazgeçmek ve bu kategorideki bireylerin tercihlerinin onların en temel hakkı olduğunu hatırlayıp hukuki sınırlarını ihlal gibi eylemlere meyletmemektir.
bu bağlamda, durumu yadsıyan her türlü tutumu da şahsen sessiz ihlal olarak görüyorum.
2. sosyal ağların fikirlerin arenası olduğuna inanan birisi olarak kayıt sürecinde veya daha sonrasında, hesabın herhangi bir bölümünde cinsiyet belirtmenin gereksizliğine inanıyorum. ben (veya benim zihniyetimdeki herhangi bir kişi) bir kullanıcı olarak girilerimde/paylaşımlarımda cinsiyetimin ne olduğuna dair ipuçları verecek şeylere yer verebilirim. ancak, hesap açmak için bir ağ uygulamasının bu bilgiyi benden talep etmesini en hafif tabirle mahremiyetime saygısızlık telakki ederim. skalanın diğer ucu hak ihlaline kadar uzanan bir durum elbette..
insanları olduğu gibi kabul etme ve farklılıklara saygı duyma erdeminin ve olgunluğunun tüm topluma yayılması dileğiyle..
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol