ii. frederick

jean baptiste de la croix
24 ocak 1712 - 17 ağustos 1786 tarihleri arasında yaşamış olan prusya kralı.

gençliğinde zevke ve sefaya düşkünlüğü sebebiyle babası pek bir nefret etmiş kendisinden. üstüne bir de babasına "ben matematik sevmiyorum" deyince babası iyice sinirlenmiş ve "bu çocuk cidden benim mi lan?!" diye düşünmüştür.

18 yaşına geldiğinde hans hermann von katte ile aşk yaşamış ve bu sebeple hapse atılmıştır. babası da "bu hıyara ne ceza verilecekse 10 katı ceza verilsin" diye tembihlemiş mahkemeyi. haliyle ii. frederick 18 yaşındayken az daha vatana ihanetten asılacakmış. ama babası ilişkisinden vazgeçmesi ve frederick'in tüm rütbelerinin sökülmesi karşılığında kraliyet fermanı ile frederick'i affetmiş. ama katte idam edilmiş o ayrı.

kendisi matematikten nefret etse de prusya'ya devrin en iyi matematikçilerini getirtmiş ve matematikte prusya ekolünün oluşmasını sağlamıştır.

ayrıca subay okuluna sadece soyluların değil orta halli ailelerin de girebilmesini sağlamış.

en çok dikkat çeken eylemlerinden birisi ise, savaş masraflarını halka yüklememesi. zira avrupa devletleri savaş masraflarını hep halktan aldığı vergilerle karşılıyordu. frederick ise savaşları halkın sırtına yüklememiş, devletin zenginleşmesini sağlamıştır. böylece savaşlardan ekonomik olarak etkilenmeyen halk da prusya'yı çok sevmiş ve prusya git gide "devleti olan ordu" moduna geçmiş.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol