sanatçı

christian rosenkreuz
türkiye'de olunmayacak mesleklerden birisi.

lakin gönül ferman dinlemiyor işte lanet olsun ki... nereden kalbime girdiyse bir sanat aşkı girdi... oysa ki ben nerd'ün önde gideni bir insan idim.

türkiye'de ne yazık ki şarkıcılıkla özdeşleştirilmiş bir meslektir. elbette düzgün yapıldığında chant (şarkı söyleme) da bir sanattır. mesela şu:



ilahi falan değil bu arada yukarıdaki. halk şarkısı.

nushirevan
Aşırı politize olmuş memleketimde, apolitik olması gereken meslek erbabı. Bakın ölümüne tüm türkiye'nin üzüldüğü sanatçılarımız vardı bizim. barış manço ile cem karaca'nın ideolojileri birbirine terstir mesela. Ancak her ikisi de vefat ettiğinde, her ideolojiden insanı üzmüştür. Bunun sebebi elbette büyük sanatçılar olması ama bir o kadar da politize olmadan, tüm türkiye'yi kucaklayıcı beyanatlar vermeleridir. Başka bir deyişle sanatlarını, belli bir ideolojiye peşkeş çekmeden yapmışlardı. Bugün aynı dönem sanatçıları olmasına rağmen, kemal sunal'ı sevenlerin sayısı, ilyas salman'ı sevenlerden çok daha fazladır. Çünkü kemal sunal, halkın problemlerini masaya yatırırken ideoloji gözetmeden, pragmatist eleştrilerde bulunuyordu. Oysa salman, hedef gösteriyor, hakaret ediyordu.

1936'da Yahudi yönetmen carl ebert'in, ülke topraklarına girdiği andan beri zerk ettiği "sanatçı muhalif olur" tezi yüzünden, sanatlarını ileriye taşımaktan yoksun yetkinlikteki tipler, belli bir siyasal yapıyı arkalarına alarak ilerlemeyi tercih ettiler. Bu da zaten politize olmuş toplumun sanat anlayışında derin çatlaklar oluşturdu. "Senin mahallenin soytarısı, benim mahallemin sanatçısı" kalıbı, alttan alta memleketteki sanat anlayışının girdiği dar bir kaba dönüştü.

tarık akan büyük sanatçıydı ama ateist olduğunu ilân ederek, bir siyasal yapıya dahil olarak tüm türkiye'nin sanatçısı olma şansını tepmiş bulundu.

ahmet kaya eşsiz bir müzisyendi ama bir etnik kökenin etrafına toplanan terör yuvalarının, bilerek ya da bilmeyerek oyuncağı hâline dönüştü.

ferhan şensoy tuluat tiyatrosunun yaşayan son temsilcilerindenken, muhalif olmayı dümbüllü'nün kavuğunu verme şartı olarak algılıyordu.

Bugün şener şen hâlen büyük bir sanatçıysa, siyasal fikrini kendine sakladığı, hiçbir ideoloji çatısı altında durmadığı içindir.

Hiçbir siyasî görüşün imaj yüzü olmayın ey sanatçılar! Sanatınızın yüzü olun.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol