yobaz

siyahhanim
Genellikle; bir tartışmada cevap veremediğinde kullandığın argümandır.
Kelimenin asıl manası; şiddet eğilimi barındıran ve ahlaki düşünce parametrelerine uygun bir biçimde fikrini beyan edemeyen acizlere kullanılan bir ism-i fail olan yobaz kelimesi; ülkemizde genel olarak "sağ" kesimi siyasi bağlamda destekleyen insanlar için kullanılır. Ne kadar kibar olursanız olun, siyasi manada profesör dahi olsanız bu sıfatı size takmaları bazı insanların üzerinde sanki farz niteliği taşır.
merdumgiriz
sevgili yavuz bülent bakiler'in bir röportajında "yurdumuzda iki ayrı tipi vardır" diye bahsettiği kişilerdir:

"Bizim yurdumuzda iki ayrı yobaz tipi vardır. Bunlardan birisi; din yobazlarıdır. Bunlar İslam'ı katiyen bilmezler ama söyleyeceğiniz bir cümle için veya içerisinde bulunmuş olduğunuz bir durum münasebetiyle 'Neüzübillah, kafir oldun' diye ağızlarını açarlar. Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki, 'Zorlaştırmayınız, kolaylaştırınız. Nefret ettirmeyiniz, sevdiriniz.' Bu din yobazları aksine sevdirmekten ziyade nefret ettirmeye, kolaylaştırmaktan ziyade zorlaştırmaya gidiyorlar. Bu din yobazlarının yanında bir de Atatürk yobazlarımız vardır. Bunlar çok dehşetli adamlardır. Ve bunlar çok tehlikeli insanlardır. Bunlar Atatürk'ü katiyen okumamışlardır, katiyen bilmemektedirler. Okumadıkları, bilmedikleri halde siz Atatürk'le ilgili yüzde yüz doğru bir fikri ortaya koyduğunuz zaman derhal sizi 'Atatürk düşmanı' diye suçlamaktadırlar. Biliyor musunuz, Türkiye'de bu Atatürk yobazları din yobazlarından çok daha fazla tehlikelidir. Atatürk yobazları hakkında söyleyeceğiniz söz adeta yoktur. Yapacağınız hareket adeta yoktur. Susmak ve suçlu olmak durumunda bulunursunuz."

röportajın tamamını dinlemek isteyenler için:
obsesif
arkadaşlar, "yobaz" sıfatının üç adet anlamı bulunmaktadır. bunlar dinsel, mecaz ve halk ağzı şeklinde ayrılmaktadır. burada hangisinin kastedildiği önem teşkil etmektedir. bu üç anlamdan birini seçip ve kastedilen yere göre kullanmak icap etmektedir. neyse ben tanımları direkt aşağı bırakıyorum:

1. dinde fanatizmi aşırıya vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen kimse (dinsel).

2. bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan kimse (mecaz).

3. kaba saba, incelikten anlamayan kimse (halk ağzı).

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol