nihon shoki

christian rosenkreuz
nihongi olarak da bilinen japon tarihi derlemesi.

dünya'nın ortaya çıkmasından başlar ve 8. yüzyıla kadar devam eder.

açıkçası okurken tevrat ile benzerlikleri çok şaşırttı. çünkü nihon shoki'de de yeryüzü ve göklerin ayrılması durumu var. "la noliy?!" dedim okurken.

tarih kitabı olduğu için daha ilk bölümde bile bir sürü karakterle karşılaşıyorsunuz. izanami ve izanagi'ye gelinceye kadar bir sürü tanrı-tanrıça ismi geçiyor.

bir de sürekli "x'in yazdığına göre bir de şöyle bir şey var" şeklinde ifadeler geçiyor. haliyle buradan bunun aslında derleme bir kitap olduğunu anlıyoruz.

ilginç olan nokta ise shintoistlerin bu kitabın ilk bölümünü çok sevmemesi. halbuki adamların kendi inançlarının kitabı. bir shinto rahibiyle karşılaşırsam ilk bu kitabın ilk bölümünün neden sevilmediği soracağım.

kitap yazılırken japonya'da çok fazla yazı yazmayı bilen insan olmadığı için tarihçiler genelde bu kayıtların koreliler tarafından yazıldığını söylemekte. zaten kore ve japon birbirine çok yakın olduğu için yazı yazmayı bilen (daha doğrusu çince bilen) koreliler sık sık japon hükümdarlar için çalışmışlar.

bazı tarihçilere göre bu eserin yazımında çalışan koreliler baekje krallığı yıkılınca japonya'ya (o zamanki adı yamato) göç etmiş korelilermiş. zaten nihon shoki içinde bol bol baekje şehirlerinin ismi geçmesi de bunu doğrular nitelikte ama %100 kanıtlayamıyor. zira japonya'da o yıllarda yazı yazan insan az olduğu için bu kitap için de kayıt tutan adam yok. haliyle kitapta yazılanlardan ve diğer bazı tarihi dökümanlardan yola çıkılarak kitap hakkında bir şeyler söylenebiliyor.

not: kitabı bitirince farkettim de bence tevrat ile çok benzerliği yok aslında. sadece bana öyle gelmiş.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol