etik ve ahlak kelimelerinin aynı olmaması

en nem vagyok
ahlak ve etik kavramları kötü niyet olmaksızın yanlışlıkla birbirinin yerine kullanılmaktadır.

ahlak kavramı özgür irade ile yaratılan eylemleri işaretler. peşinen insan eylem ve bu eylemler ile ilgili toplumsal “kural”ları ifade eder. bundan sebep ahlak nötr bi kavram olarak her toplumda vardır.

etik ise davranışlarımızda uymamız gereken “ilke”leri ifade eder. bu ilkeler akıl ve onun yansıması olarak değer ve yasaları ifade eder. toplumsal hayatı düzenlerken aklı kullanan toplumlarda etik vardır.

sonuç: etik ile ahlak aynı kavram değildir. bu kavramların tarihi ve sosyolojik ayrı zeminleri vardır?
örn: “çocuk gelin” sorunu etik mi yaksa ahlak sorunudur. bu soru “çocuk anne” sorunu içinde aynı sorunu sorabiliriz. mültecilere yaklaşımımızı etik-rasyonel ilkelere göremi yoksa ahlak sistemimize göre mi davranacağız?

batı ile anlaşamayan bizler için sorun buradadır. mesela peygambere hakaret içeren karikatür olayını biz ahlak ve kural üzerinden değerlerimize göre değerlendirirken onlar daha soğukkanlı davranarak ilke-etik üzerinden değerlendirmektedir. peki ortası yokmu bu işin var. potansiyel olarak hem batılı görünüm(en azından yasalarımız) hemde doğulu olarak üçüncü yolu dünyaya gösterebiliriz.
ama tabiki ahlak ve etik kavramlarını aynı gibi düşünmeyerek ...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol