idrar inkontinansı

monica ziyagildurulay
Basit tanımıyla idrar tutamama, 100 kadının 65'i bu sorunla yaşıyor, uğraşıyor, bitiremiyor.

kendinize dikkat edin, sevdiklerinize ve kaslarınıza da. Kaslarınızı sevin sayın bu sorunla uğraşmak sosyal hayatın ve hijyenin en kaba tabirle içine ediyor mesela öksürürken altınızın ıslanması ister misiniz veya gülerken? İşte olan tam olarak bu.

Başlıca nedenleri,

Obezite (aşırı yağ mesaneye baskı yapar)
Hipertansiyon
Kronik kabızlık (varsa mutlaka nedenini araştırın.)
Aşırı ıkınma (normal doğum sırasında)
Gebelik (mesane uterus altında,uterus büyüdükçe mesaneye baskı yapar)
İdrar çokluğu/azlığı ( böbrek her geçen sıvıyı mesaneye gönderiyor kişi bu nedenle sık idrara çıkıyor ya da idrar azlığı bu sefer mesaneniz hassaslaşıyor en küçük bir şeyde idrara çıkma isteği oluyor, yapılan idrar çok az ama.)
İdrar renk değişikliği
Enfeksiyon/yanma/ağrı
Fonksiyonel yetersizlik (sfinkterde -bi' nevi kapak- gevşeme, geçişlere izin verme gibi düşünün)
Histeroktomi (rahimin alınması, rahim kasları, destekler)
Egzersiz (çok fazla kan pompalayan kalp atığı böbreğe gönderir, böbrek süzüp idrar yapar) buraya sonra tekrar dönecem aslında tedavinin de önemli bir başlığı.
Kafein: mukozaya kafein değdiği anda hassaslık meydana gelir günde min 3 bardak kahve sınırsız çay içenler bilirler :)

Asıl önemli olan korunma evet yukardakiler de bilinmeli, kendinizde gözlemlediğiniz anda koşarak doktora gitmek gerek aşağı komşuya değil, aktarlara hiç değil.

Korunma,

Düzenli spor (yukarıda egzersizin neden olduğundan bahsetmiştim ama bu geneli kapsamaz yani eğer elit bir sporcu değilseniz geçiniz, düzenli spor kas kuvvetinizi arttıracağından yakalanma riskiniz düşer.
Sigara, bırakmak çok zordur Eminim ama olursa sigarayı bırakın.
Su için su, su önemli.
Genital hijyen ( sevgili kadınlar maalesef çoğumuz ne okulda ne evde bunla ilgili bir eğitim almıyoruz; mutlaka araştırın öğrenin ve genital bölgeyi kuru tutmaya özen gösterin.)
Protein ağırlıklı beslenme
Bir fizik tedavi uzmanına rutin kontrol yaptırmak.

Bunları yaparsanız yakalanma riskiniz azalır bunlarla beraber “kegel egzersizleri” denen egzersizler pelvik taban kaslarınız güçlendirir, nays hale getirir.

Kegel egzersizleri için illaki spor salonuna gitmek zorunda değilsiniz herhangi bir alet olmadan gayet kolay yapılabiliyor, bir örnek aşağı bırakıyorum ama lütfen yaparken ağrınız varsa göz ardı etmeyin. ağrı bizim için iyi bi' uyarandır yani vücut diyor ki ters giden bir şeyler var yalnız hamlıktan gelen kas ağrısından bahsetmiyorum bunu bahane edip egzersizleri ex geçmeyelim, yapalım, sevelim.



Ps: kas kalitenizi koruyun yeminlen sonra çok ağlarsınız.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol