büyük iskender

jean baptiste de la croix
yunan birliğini kuran komutan, imparator isminin roma imparatorlarından sonra yakıştığı yegane isim.

bir filozofun "sonsuz sayıda evren vardır" sözü üzerine "bir tanesinin hakimi olamadım, diğerlerine nasıl hakim olabileyim?" şeklinde cevap verip hüngür hüngür ağlamıştır. plutharkos'un moralia isimli kitabında geçer bu olay.

sadece dünya tarihini değiştiren bir hükümdar değil, dünya coğrafyasını değiştiren de bir hükümdar olmuştur.

bir ada üzerinde kurulu olan tyre şehir devletini (günümüzdeki ismi sur) ele geçirmek için denizi doldurmuş ve eskiden ada ülkesi olan tyre, bu olaydan sonra kara ülkesi olmuştur.

durumun vehametini görmek için buyrunuz tyre haritası:



bu da günümüzdeki halinin havadan görüntüsü:



adamı nasıl kızdırdılarsa artık...

bir de japonya'ya kadar etki etmiştir.

kendisi orta asya içlerine kadar gelince haliyle yunan tanrılarını da getirmiş ve zeus japonya'ya fuujin ismi ile geçmiştir.

her özgür antik yunan erkeği gibi kadınları üreme amaçlı görmüş, asıl aşkı erkeklerde aramıştır.

ayrıca bu durum yunan kültürüne o kadar etki etmiştir ki aynı davranışı 1900'lerin yunan milliyetçileri bile savunmuşlardır. "eşcinsellik bizim kültürümüzde var" diyen çok fazla yunan milliyetçisi vardır.

şimdi bu tür yunan milliyetçileri çıkmaz herhalde. hele şu altın şafak bünyesinde bunları dile getirebilen yoktur diye düşünüyorum.

askeri taktiği ise romalılar tarafından yerle bir edilmiştir.

kendisinin ortaya çıkardığı mızraklılara güvenen ordu, roma'nın mobilize ordusu karşısında çok statik durmuş ve böylece roma, yunanistan'ı topraklarına katmıştır.

lakin aynı statiklik bu sefer barbarlar karşısında roma ordusu'nda da olacak ve böylece bir devir daha sona erecektir.

zaten askeri tarihte genelde en çok mobilize olan taraf kazanır çoğu zaman ama abd ordusu bu genellemenin bir istisnasıdır. adamlar o kadar eğitime rağmen beceriksizse demek ki...
erlik han
Doğu efsanelerinin neredeyse tamamında adı geçen ve yaşadığı dönem dünyasının yarısını fetheden Büyük İskender, Makedonya kralı II. Filip'in oğludur. Dünyayı kasıp kavuran kral olarak karşımıza çıkan İskender, Aristo'dan üç yıl boyunca dil, edebiyat, siyaset ve felsefe dersleri alarak, siyasi dehasının temellerini oluşturdu. Babasının ölümüyle birlikte tahta geçen İskender, tahta çıktığı ilk günden itibaren Pers İmparatorluğu ile hesaplaşma planları üzerine yoğunlaştı. Bu uğurda gerekli hazırlıkları yapmak üzere tahtını vekâleten Antipatros'a bırakarak Asya'ya doğru sefere koyuldu. Perslere karşı büyük bir başarı kazanan İskender, Babil'i de işgal ederek bölgenin mutlak hakimi konumuna geldi.
jurgen
Geniş bir coğrafyaya yayılmış birçok devleti on iki yıl gibi kısa bir zaman içinde ortadan kaldırarak buralarda büyük bir imparatorluk kuran İskender'in göz kamaştıran zaferleri, kendisinden sonra gelen devlet adamları için olduğu kadar sanatkârlar için de ilham kaynağı teşkil etmiş, hakkında destanlar yazılmış ve çeşitli menkıbelere konu olmuştur. Bu anlamda onun iyi bir siyasal iletişimci olduğunu da söylemek mümkün. Bölge halkına bir Makedon olarak kendini kabul ettirmek için Persler gibi giyinip, Pers bir kadınla evlenmekle kalmayıp 10 bin subay ve askerini de Pers kadınlarla evlendirmiştir. Kısa süren hükümdarlığı döneminde İskender bir medeniyet kuramamışsa da beraberinde götürdüğü ilim ve sanat adamları sayesinde tabiat bilimleri alanındaki araştırmaların gelişip yaygınlık kazanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca kozmopolit bir ırk ve kültür oluşturmak amacına yönelik çabaları da hedefine ulaşmamıştır. Yeni şehirler inşa etme, yeni deniz seferleri düzenleme ve sulama kanalları açtırma planları üzerinde çalıştığı sırada içkili bir eğlencenin ardından ateşli bir hastalığa tutulan İskender, on gün sonra Babil'de öldü. Cenazesi İskenderiye'ye götürülerek altın bir tabuta kondu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol