barok

jean baptiste de la croix
17. yüzyıl başı - 18. yüzyıl ortası avrupa'da ortaya çıkan rönesanstan evrilip rokokoya ve neoklasik stile doğru yol alan sanat akımı.

aslında ben bunu 17. yüzyılda başlatıp 1800 yılında bitirmeyi daha uygun görüyorum. neden derseniz, bence barok stil tam anlamıyla aristokrasi gücünü yitirince terk edildi ki "barok"un son kalesi isveç'te iii. gustav 1792'de öldürüldü ve böylece aristokrasi gücünü epey yitirdi avrupa'da. 1800'ler ile beraber artık burjuvaların çağı başladı. haliyle modernizme doğru yol alındı.

bu sebeple ben mozart'ı barok ile romantik dönem arası geçiş formu olarak görüyorum mesela. zira mozart'ın müziği bence epey barok unsurlar içeriyor.

fransa'da xiv. louis zamanında zirveye ulaşmıştır bence. jean-baptiste lully'nin fransız operasını ortaya çıkartması (kendisi aslında italyan olsa da sonradan fransız olmuştur), moliere'in tiyatroları bence fransa'da barok üslubun en tepe noktalarıdır. ayrıca marin marais de müzik alanında epey uç noktalara taşımıştır barok akımını.

barok edebiyatın en önemli eserleri ispanya'ya aittir.

eserlere karamsarlık, hayal kırıklığı, rönesans ideallerinin terk edilişi, kaçış, taşlama ve ahlaksızlığın eleştirisi hakimdir.

en ünlü yazarlarından birisi de miguel de cervantes olmuştur.

bu arada yanılmıyorsam alatriste isimli filmde de francisco de quevedo'yu görmekteyiz. döneme ilgisi olanlar o filme de göz atsın derim. bazı sahneler tablo gibi.

not: evet yanılmıyormuşum. ta kendisiymiş.

yola park eden arac
1600 ile 1750 yılları arasında Avrupada uygulanan bir sanat üslubudur. Barokta bütün formlar şişirilmiş ve çıkıntılar haline gelmekte ve yüzeyler girintili çıkıntılı biçimde düzenlenmektedir. Bu tarz önce mimaride, sonra heykelde görülmesine rağmen, barok eğilimi önce Michelangelo' nun şişkin formlu heykellerinde gözlenmiştir. Heykelle mimari yapı, bir birine tamamen kaynaşmış durumdadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol