hannibal barca

vulcanesia
klasik çağda yaşamış, o dönemki roma cumhuriyetine kan kusturmuş, afrika nın aslanı, alplerin fatihi, büyük lider ve kumandandır. deniz ticaretiyle nam salmış, geniş toprakları ve kolonileri barındıran büyük kartaca devletinin kumandanıdır. hannibal imkansız denen şeyi başarmış, çok zaiyat verse de kış mevsiminde alpleri geçmiş ve italya yı kuzeyden başlayarak işgal etmiştir. roma yı birkaç savaşta inanılmaz taktiklerle mahvetmiştir ve roma yı yıkılma eşiğine getirmiştir. fakat işgal sırasında kartaca senatosundan yeterli desteği alamamıştır ve ordusu gün geçtikçe güç kaybetmiştir. geçen bu zaman içerisinde roma nın eli armut toplamamış, roma şehrine girmeyen hannibal çaresizce destek beklerken, onlar toparlanmayı, silkinmeyi bilmişlerdir.

hannibal le yapılan savaşlarda onu çok iyi izleyip, çözen roma nın parlak komutanlarından publius cornelius scipio, toparlanmış roma ordusunu alıp, sürpriz bir şekilde kartaca nın ispanya topraklarına saldırmıştır. scipio o kadar kısa sürede o kadar net zaferler almıştır ki bir anda kendisini kartaca şehri yakınlarına bulmuştur. hannibal i desteklemeyen şerefsiz kartaca senatosu götleri sıkışınca, hannibal e yalvarıp ondan yardım isterler. hannibal başka çare yok deyip afrika ya döner ve zama bölgesinde scipio ile karşılaşır.

scipio, hannibal den öğrendiği taktiklerle hannibal i savaş alanında süpürmüştür ve ona ilk mağlubiyetini tattırmıştır. yani bir nevi hannibal kendisine yenilmiştir. scipio roma da bir kahraman olarak karşılanmıştır ve ona \"africanus\" ünvanı verilmiştir. hannibal savaştan sonra ortadan kaybolmuştur. sonraki yıllarda da senato ve yönetim içerisindeki entrikalar sonucu scipio da kahramanken birden vatan hainliği suçlamalarıyla karşı karşıya kalmış ve itibarı yerle bir edilmiştir. acılar içerisinde, memleketine ağız dolusu küfürler ederek ölmüştür zavallı scipio.

hannibal yıllar sonra anadolu da ortaya çıkmıştır. zama daki hüsrandan sonra anadolu da güçü bir devlet olan selevkos imparatorluğuna sığınmış ve orada imparator antiokos un baş danışmanı olmuştur. bir dönem burda danışmanlık yaptıktan sonra bithinya ya sığınmıştır. burada da bithinya kralına danşmanlık yapan hannibal, kralın büyük satışına gelmiştir. roma yıllar geçse de hala hannibal in izini sürmüş ve en sonunda bithinya da yakalamıştı. kral da roma nın taşaklarını yalama fırsatını kaçırmamış, hannibal i satmıştır. hannibal, kendisini tutuklamaya gelen roma askerleri onun odasına ulaşmadan intihar etmiştir. kaderini romalıların eline bırakmaktansa kendi sonunu kendisi getirmiştir.

bithinya toprakları günümüz kocaeli yarımadasındaydı. gebze de, altında hannibal in mezarı olduğu düşünülen bir anıt vardır. tübitak arazisi içerisindedir ve ziyaretçilere açıktır. herşey bir yana, en sonunda kaybeden taraf olduğu için tarihte hakettiği yeri bulamayan bir karakterdir kendisi. günümüzde modern savaşlarda dahi hannibal in roma ya karşı kullandığı taktiklerden bazıları kullanılmaktadır. aynı zamanda dünya askeri tarihinde, ağır süvari (heavy cavalry) kavramını ilk oluşturan kumandandır. baal seni cennetinde ağırlasın yüce kumandan!

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol