dante alighieri

yercekimsiztosbaga
durante alighieri.

1265 senesinde italya da dünyaya gelmiştir. yüksek sınıftan bir aileye mensuptur. edebiyat ve politika dallarında çalışmalar yapmıştır. latince ve yunanca eserlere ilgi duymuştur.

eserlerinde ortaçağ dan rönesans a geçişin izlerini bulmak oldukça kolaydır. en ünlü eseri ilahi komedya olmakla birlikte latince ve italyanca dillerinde toplam 9 eser vermiştir. edebi çevrelerde modern italyanca nın kurucusu olarak sıfatlandırılmaktadır.

1321 senesinde hayatını kaybetmiştir.

yazarın en meşhur eseri hristiyan öğretilerine göre kurgulanmış bir öte alemde yaptığı yolculuğu anlatan ilahi komedya - la divina commedia dır. döneminde komedya kelimesi güldürü manasında değil sonu iyi biten hikaye olarak kullanılmış, esasen komedya olan eser adı Giovanni Boccaccio tarafından ilahi sıfatına layık görülmüş ve sonrasında bu betimlemeyle anılmıştır.

birinci kitap olan cehennem in 28. ezgisinde islam peygamberi muhammet ten bahsedip onu cehennemde tasvir etmesi eserin islam dini mensuplarınca lanetlenmesine sebep olmuştur. bu tasvir nedeniyle türkiye de eserin ilk kitabı, yani cehennem bir süre baskılara alınmamış; arayanlara genellikle basımda olduğu söylenmiştir.

floransa da Guelfolar partisine mensup bir babanın soylu oğlu olarak dünyaya gelmiş olan yazar, soyunun romalı olmasından övünç duymuştur. annesini çok erken yaşta, pek sevmediği babasını ise 18 yaşlarında kaybetmiş; üvey annesi ve kardeşleri ile yaşamaya devam etmiştir.

gücünü, varsıllığını ve zümresel konumunu kaybetmiş bir ailenin mensubu olarak durante nin aldığı eğitimden ziyade kendini geliştirmekte gösterdiği kabiliyet üzerinde durulmaktadır. bir papaz okulunda öğrenim gördükten sonra sürekli kendini geliştirme gayreti göstermiş; bilim, felsefe, resim, latince ve yunanca konularına ilgi göstermiştir.

ilahi komedya eserinde önemli bir rol verdiği beatrice, 9 yaşındayken tanışıp aşık olduğu, bir başkasıyla evlenip 24 yaşında ölen kadındır ve bu ölümün, durante nin motivasyonlarından biri olduğu kabul edilir. durante ebedi aşkının ölümünden 5 sene sonra ailesinin tayin ettiği kişiyle, Gemma di Manetto Donati ile evlenmiş; bu evlilikten 3 erkek ve 2 kız çocuğu sahibi olmuştur. kızlarından birinin ismi ise yine beatrice dir. evliliği hakkında mutsuzluk izlenimi kuvvetlidir ve sürgüne gönderilmesinin ardından eşini bir daha hiç görmemiştir.

sürgünü ise esasen imparatorluk ve papalık arasında yaşanan bir hakimiyet savaşının uzantısı olan floransa ailelerinin savaşı neticesinde gerçekleşmiştir. eşinin \" siyahlarla \" akrabalık ilişkilerine rağmen papalık tarafından desteklenen Guelfo grubunun \" beyazlar \" kısmında yer almıştır. papalık tarafından desteklenmekle birlikte reformist ve temkinli olan beyazlar ile dogmatik ve tam papacı olan siyahların savaşı Papa VIII. Bonifatius döneminde bir nihayete ulaşmış; bir kandırmaca ile floransa nın hakimiyeti siyahlara verilmiş, durante nin de dahil olduğu beyazların önemli bir kısmı sürgüne gönderilmiştir.

floransa ya dönüş çabalarının uzun süre boyunca başarısız olması, avrupa nın çeşitli yerlerinde ikamet eden durante de bir umutsuzluk yaratmış ve italya ya savaş açan lüksemburg kralı VII. Henry ye yazdığı mektuplarla onu floransa yı işgale teşvik etmiştir. işgal karşısında iç sorunları bir kenara koyan floransalılar beyazların ciddi bir kısmının şehre geri döndüğüne şahit olsa da, kuvvetle muhtemel mektupları yüzünden, durante bu grubun arasında yer almamıştır.

kesin ölüm sebebi hala bilinmeyen yazarın mezarı San Pier Maggiore / San Francesco kilisesi nde bulunmaktadır.
aquagirl
özellikle dan brown un polisiye ve sanatı birleştirdiği kitaplarında sıklıkla kendisi konu olarak geçer. inferno yani cehennem kitabında oldukça geniş bir kısımda ana öge rolünü üstleniyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol