taxi driver

sunset
1976 martin scorsese yapımı bir filmdir. paul schrader'ın kitabından sinemaya uyarlanmıştır.
travis isimli vietnam gazisinin hayattan intikam alışını konu edinir. başrolünde robert de niro vardır, filmi çekici kılan pek çok detaylar vardır. oyunculuklar, baş karakterin jest ve mimikleri ve kamera açıları filmi güzel kılan detaylardan sadece birkaçıdır.
adaletin yetersiz kaldığı yerde travis'in kendisini ön plana çıkarttığı ve tanrıya yardımcı olduğu bir film olmuştur.
uyku düzensizliği olan travis geceleri uyuyamadığından taksi şöförlüğü yapmaktadır.
bir keresinde vali adayını taksisine alır. kendisine şehirle ilgili bir soru soran ve ne yapmasını istediğini merak eden vali adayına; "ben siyasetten anlamam, efendim" diyen travis, vali adayının diretmesi üzerine güzel bir cevap verir.
"bu şehir kokuyor efendim. hem insanlık adına hem de normal anlamda. toptan bir temizliğe ihtiyacı var."
hoşlandığı kadını porno filmine götürmesi de kendisinin sapık bir varlık olduğunun aksine, doğru sözü söyleyen saf ve temiz kişilik olduğunu göstermektedir.
en güzel sahnelerinden bir tanesi aynada kendisiyle konuşup silahı çekip aynı soruyu defalarca tekrarlamasıdır.
filmin sonunda ölmediğini görüyoruz lakin neden hapiste değil, hem bir gazi hem de iyi bir insan savunucusu olduğundan mı tam çözemedim orası bende oturmayan şey oldu.


"dinleyin adi herifler, serseriler. bu adam artık size eyvallah demeyecek. izin de vermeyecek. dinleyin huur çocukları, adi herifler. bu adam artık size eyvallah demeyecek. bu adam pisliğin, serseriliğin, köpeklerin ve adiliğin karşısında".

society
Martin scorsese'in altın filmlerinden biridir. Hatta bazı eleştirmenlere göre cape fear'a kadar bu havayı yakalayamadığını belirtmişlerdir. Robert De niro bu film için çok az bir rakama anlaşmıştır fakat daha sonra godfather filmi ile oscar ödülü almış buna rağmen filmde yine de oynamıştır. De Niro'nun muhteşem oyunculuğunun en büyük sebebinin ise film öncesinde bilerek New York'ta gerçekten taksicilik yapması olduğu bilinmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol