goodfellas

sunset
1990 yılında çekilen gangster filmi. baş rollerinde robert de niro ve ray liotta yer almaktadır. henry hill'in gözünden gördüğümüz film çetenin iç yüzünü gözler önüne sermiştir. yaklaşık iki saat yirmi beş dakikalık bir filmde sıkıcı denilecek yerler yok denecek kadar azdı.
henry hill küçük yaşta paulie adında mafya babasının yanına kapağı atmıştır. bir suça bulaşıp, diğerlerini gammazlamamasından dolayı aileden birisi olmayı başarmıştır.
henry hill, jimmy ve tommy sıkı dostturlar. işleri beraber görmeye başlarlar. kazanç elde edip paulie'ye çalışırlar. bir zaman sonra bu işlerden kazanç elde etme işi kendilerine dönünce bir şekilde patron uyanır, uyanan patron bir başkasının yani tommy'nin yeni patron olacağını belirtir ve kendisini davet eder. tommy suikast sonucu ölür. paralar jimmy'de toplandığından dolayı henry onun alt zümresinde hisseder ve jimmy bunu iliklerine dek hissettirir (kazancını kokainden elde eder. büyük bir soygun yaparlar ve soygunda parayı düzensiz şekilde harcayanları tek tek öldürürler, kanıt bırakmazlar).
henry kokain üretmek ve alış-verişini üstlenir en sonunda ise enselenir. içeriye girip çıktıktan sonra, yaptığı yanlışın bilincinde olup beş parasız şekilde kalır ve son çare olarak paulie'nin yanına gider. paulie artık onu istemediğini ve artık sırtını döndüğünü belirtir.
jimmy'nin henry'i öldürteceğini kendisi de biliyordu ve son çare olarak tanık koruma programına katılır. ve hem paulie'nin hem de jimmy'nin hapise girmesini sağlar.
henry tanık koruma programında tamamen özgür olduğunu ve tamamen temiz bir yaşayış içinde olduğunu buyurur. güzel de bir son ile karşımıza çıkar. son sahneye giden link ise aşağıdadır. sözlerin türkçe karşılığı da şu şekildedir;
"ve şimdi her şey bitti, işte bu en zor kısmı. bugün her şey çok farklı. hiç hareket yok. ben de diğerleri gibi oturup beklemek zorundayım. yiyecek adam gibi bir şey bile yok. buraya gelince domates soslu spagetti ısmarladım. ketçaplı makarna getirdiler. ( :)) ) ben de artık herkes gibi biriyim. hayatımın sonuna kadar bir gerzek gibi yaşamak zorundayım.

beni oraya götür:

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol