sanat sanat içindir vs sanat toplum içindir

merdumgiriz
Sanat, sanat eserini ortaya koyan bireyin kendi içindeki "güzel"i keşfedip dışa yansıtmasını, böylece içinde bulunduğu toplumun da -eserle etkileşime girerek- estetik ihtiyacını karşılamasını sağlar. sanatın hem toplumun kendisine hem de o toplumun içinde var olan bireye doğrudan katkısı vardır. Sosyal bir varlık olan insan tarafından ortaya konulan ve topluma ait kültürden beslenip yine o kültürü besleyen sanat, toplumdan bağımsız bir kavram olarak düşünülemez. Sanat toplum içindir.

Sanatın salt "sanat için" olduğunu iddia ederek sanatı insandan/insanlıktan üstün tutanların genel olarak ortak yanı;

▪ içinde bulundukları toplum ve o topluma ait kültürel değerlere yabancı olan,
▪ kendini dahil olduğu toplumun parçası olarak görmeyen,
▪ medenî, çağdaş" olarak nitelendirdiği diğer toplumların değerlerini kendi değerleriymiş gibi benimsemeye dünden razı olan ve başkalarına da bu değerleri dayatmaktan çekinmeyen,
▪ farklı sanatsal zevklere, farklı fikirlere sahip insanları sırf kendisiyle ortak fikre/zevke sahip olmadıkları için "kültürsüz" olmakla suçlayan bireyler olmaları.

Saçma olan şu ki, suçlanan kişiler kendileri gibi olmakla, kendilerine ait değerleri benimseyip yaşatmakla suçlanıyor. Aslında kültürsüz olan, kendi değerlerine yabancı olan/yabancılaştırılanlardır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol