taburcu olmak

3k
Genelde doktorlar hastalarını tedavi ettikten sonra evlerine gönderdiğinde taburcu ederler. Peki neden evci değil de taburcu derler?
1. Dünya savaşı ve çanakkale savaşı dönemlerinde ülkede tıp eğitimi veren tek kurum Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane imiş. Bu kurum savaş sırasında hocalarını ve talebelerini cepheye yolluyorlarmış. Eğitime ara veriyolar ve eğitim binaları da tamamen hastaneye dönüşüyordu. İzmir'in işgalinden 3 gün sonra okulda hüzünlü konuşmaların yapıldığı ve direniş gruplarının örgütlendiği bilinmektedir. Ülkede eli silah tutan tüm erkekler savaştadır. Bütün cephelerde hekimler bulunmakta ve bu hekimlerin tamamı subaydır. Yani birer asker konumundadırlar. Hekim subaylar hastalarını tedavi ettikten sonra eli tekrar silah tutabilecek olanları yeniden taburuna gönderir ve tedavi olan asker iyileştikten sonra taburcu olur. Bizden başka hiçbir millet hastaları iyileştikten sonra tabura yeniden yollamamıştır.
İşte o dönemlerde değerlerimize bu denli sahip çıkılmış ve öyle bir değere dönüşmüş ki günümüzde çoğumuz tarafından anlamı bilinmese bile hala taburcu denmektedir. İnanıyorum ki bu değer asla unutulan değerlerimiz listesinde anılmayacak.
Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor ve minnetle anıyorum
can
Türk doktorları neden iyileşti,sağlığına kavuştu gibi terimleri kullanmayıp taburcu oldu terimini kullanıyorlar hiç düşündünüz mü? Taburcu olmanın çok etkileyeci bir hikayesi var, şöyle anlatayım; Bizde modern tıp, askeri hastahanelerle ülkeye girdiğinden iyileşen kişi eve değil, taburuna dönerdi. Türkiye'de ilk yerleşik ve bir arada hastaların bakıldığı zamanlar Kurtuluş Savaşı zamanlarına denk geliyor. Malumunuz o zamanlar neredeyse eli silah tutan tüm erkekler savaşa gidiyordu. Hastaların bir arada bakıldığı bu yerlerde iyileşen kişiler, tekrar taburuna geri gönderilirdi. Sadece Türkçe'de, hastanede şifa bulup çıkan için "taburcu oldu" şeklinde bir askeri tabir kullanıyordu. Batı dillerinde bu terimin benzeri yok.

Aybüke SENGİR / [email protected]

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol