atatürk çiçeği

annapolly
kırmızı yaprakları ve aralık, ocak, şubat aylarında o kırmızı yapraklar arasında açan minnak sarı çiçekleri olan bir bitki. peki neden atatürk çiçeği denmiş:

8 Temmuz 1935 tarihli cumhuriyet gazetesinde “Amerika' da yeni sarı bir çiçeğe Büyük Önderimizin adı verildi.” haberi her şeyi açıklıyor. Gazetede yer alan haber ise şu şekilde;
Chicago özel, geçenlerde Vanderbit Üniversitesi profesörlerinden doktor Kirk Landın laboratuarlarında muhtelif ameliyeler neticesinde kırmızı renkte yeni bir çiçek elde edilmiştir Profesör bu yeni çiçeğe isim ararken yanında duran ama Tarsus Kolejinde ATATÜRK'le tanışmış, ondaki tabiat bilgi ve ilgisine hayran olan bir diğer profesör bu çiçeğe ATATÜRK isminin verilmesini önermiştir. Ve bu öneri dünya nebatat dairesine iletilmiş ve ATATÜRK'ün yaptığı çalışmaların anlatıldığı toplantıda oy birliğiyle kabul edilmiştir".

Çiçeğin Atatürk ismini almasına yönelik bir başka anlatı ise Ulu Önder'in bu çiçeği çok sevmesi ve Türkiye'de tanıtımına yoğun çaba sarf etmesinden geldiği söylenir. Atatürk Çiçeği hikayelerinden hangisinin doğru olduğu konusunda soru işaretleri halen devam ediyor olsa da şu bir gerçek ki o da çiçeğin dünyanın çoğu yerinde Atatürk Çiçeği olarak biliniyor olması. Bu nedenle bizler için diğer çiçeklere nazaran daha özel bir anlam ifade ediyor."

evlerimizin dayanıklı güzel isimli çiçeklerinden biri.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol