planck yıldızı

normal adam
karadelikler hakkında en ilginç sorulardan biri içeriden bakınca neye benzediğidir. fantastikten yüksek bilimsel bakış açısına kadar; sayısız film, kitap ve makale bu konu üzerinde durmuştur. fizik camiasında bu konuda bir fikir birliği yoktur. sıklıkla bir karadeliğin merkezi sonsuz yoğunluğa sahip boyutsuz bir tekillik olarak tanımlanır. ama bu aslında ne anlama gelir? modern kuramcılar, bir karadeliğin içerisinde neler olduğunu gerçekten bularak bu belirsiz tanımı açmaya çabalıyorlar. bütün kuramlar içerisinde en etkileyicisi; karadeliğin merkezinde aslında planck yıldızı denilen bir yıldızın olduğu kuramı.

planck yıldızı önerisinin ardındaki motivasyon, karadelik bilgi paradoksunu çözme gerekliliği. karadeliği sadece tekillik noktası olarak düşünürsek o zaman bunun talihsiz yan etkisi karadeliğe giren bilginin yok olması olur ki bu durum korunum yasasını ihlal eder. ancak karadeliğin ortasında bir yıldızın varlığı bu problemi çözebilir ve karadeliğin olay ufku üzerine problemlerin üstesinden gelmekte yardımcı olabilir.

planck yıldızı nükleer füzyonla desteklense de, tahmin edebileceğiniz gibi tuhaf bir canavardır. ismi planck yoğunluğuna yakın bir yoğunluğa sahip olmasından gelir. enerji yoğunluğu, uzayın bir bölgesinin içerdiği enerjinin ölçüsüdür. planck yoğunluğu metreküp başına 5,15x1096 kilogram gibi büyük bir miktardır. bu çok fazla enerji demektir. kuramsal olarak büyük patlama'dan hemen sonra evrenin içerdiği enerji kadardır. maalesef bir karadeliğin içerisinde planck yıldızı olsa bile onu göremeyiz ancak çeşitli astronomik paradoksların çözümü için ilginç bir fikirdir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol