kuiper kuşağı

normal adam
-alıntı- -kozmikanafor----

kuiper kuşağı, neptün gezegeninin ötesinde, yaklaşık 30 ile 55 astronomik birim (1 astronomik birim = dünya ile güneş arasındaki uzaklık yani 150 milyon km'dir) arasında bir uzaklıktan başlamaktadır. yani 4.5 ile 8.5 milyar km gibi bir uzaklıktan söz ediyoruz. buradan başladığı düşünülen kuşağın tümü ise 100 milyar km'den daha öteye kadar uzanır.

güneş sistemi'nin oluşmasının ardından geriye kalan “döküntü” cisimlerinin toplandığı kuiper kuşağı, genel olarak mars ile jüpiter'in yörüngeleri arasında yer alan asteroit kuşağı ile benzerlik göstermektedir ve simit şeklindedir. asteroit kuşağı'ndan bir farkla ki, kuiper kuşağı'nda yer alan cisimler daha çok buzla kaplıdır.

çok küçük milyonlarca parçanın yanı sıra çok daha büyük çapta “cüce gezegen“ler de bu kuşakta yer alır. yapılan gözlemler neticesinde kuiper kuşağı'nda, 100 km çapından büyük 100 bin civarı cisim olduğu tahmin edilmektedir. daha küçük boyutlarda ise 1 milyonun üzerinde cisim olduğu düşünülüyor.
aspirwlee
Mars tan sonra te jüpiter in sonuna kadar uzanan asteroid kuşağı. İçeriği tıpkı satürn ün halkaları gibi kayaç ve buz kristallerinden oluşur. Yörüngeye oturmuş gibi güneş in etrafında dönerler. Güneş in henüz genç olduğu zamanlardaki gaz ve toz bulutundan kalma olduğu düşünülmektedir. Ki bu gaz ve toz bulutunun diğer gezegenleri de oluşturduğunu düşünürsek sanırım en mantıklı açıklaması da budur. Mars ötesi yolculuklarımızın en zorlu kısmını oluştururlar. Çünkü araç bu kuşaktan geçerken hasar almamak için dikkatli olmalıdır. Bunun için dengeleyici motorları çok kullanır, bu da yakıtı, dolayısıyla maksimum gidebileceği mesafeyi azaltır.
@dishekimi
pluton gezegen olmayı sağlayan üç kriterden üçüncüsü olan etrafında
yani yörüngesinde başka gök cismi bulunmaması kuralını bozan astronomik yapıdır.
(pluton un gezegenlikten gök cismine indirilmesine sebep olmuştur)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol