halide edip adıvar

mahur
Türk yazar. Amerikan kız kolejinden mezun olmuştur.
II. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte yazarlığa başlayan Halide Edib; yazdığı yirmi bir roman, dört hikâye kitabı, iki tiyatro eseri ve çeşitli incelemeleriyle Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemleri Türk edebiyatının en çok eser veren yazarlarındandır. sinekli bakkal adlı romanı, en bilinen eseridir. 
1909'da ilk kadın derneği olan teali-i nisvan (kadınların yücelişi) derneğini kurdu. 1923'te kadınlar halk firkasini kurmaya çalıştı ama başarısız oldu.

Milli mücadelede haberleşmeyi desteklemek amacıyla yunus nadi ile birlikte anadolu ajansını kurmuş, gazetecilik yapmıştır.
1920 yılında milli mücadeleye desteklerinden dolayı padişahın daha dogrusu işgalci ingilizlerin ölüm emri listesindeydi. Ama daha sonra milli mücadeledeki emeklerine ragmen atatürk ve arkadaslarina ters düşüp hain ilan edilmiş ve bunun sonucunda ülkesini terk etmek zorunda bırakılmıştır. 1925'ten 1939'a kadar sürgün hayatı yaşamıştır. Amerikadan yardım alma düşünceleri mandacilikla suçlanmıştır. Liderlerin ilahlastirilmasi, şapka kanunu ve harf devrimi konusundaki karşı görüşleri yüzünden meclisten dışlanmıştır. 1940'da ülkesine geri dönünce ingiliz dili ve edebiyati bölümünü kurmuş ve türkiye'in ilk kadın profesörü olmuştur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol