interbase

mavikaranlik
Embarcadero Teknoloji firması tarafından geliştirilip pazarlanan ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemidir (RDBMS). Interbase'i diğer RDBMS'lerden ayıran en önemli özellikleri ise az yer kaplaması, sıfıra yakın yönetim gerekliliği ve çok kuşaklı mimari yapısıdır.

Microsoft, Windows, macOs, Linux gibi işletim sistemlerinde ve ayrıca iOS ve Android cep telefonlarında kusursuz çalışabilme kapasitesi vardır. SQL-92 sorgu dili uyumlu bir veritabanıdır ve JDBC, ODBC ve ADO.NET gibi arayüzlerini destekleyen altyapıya sahiptir.

Interbase sunucusunun tam sürümünü kurmak için diskte yaklaşık 40 MB yer ayırmak yeterli olacaktır. Interbase istemcisinin kurulumu ise diskte yaklaşık 400 KB yer kaplayacaktır. Böylece az yer kaplayarak hızlı performans gösteren Interbase, pazardaki rakiplerinden bir adım önde bulunmaktadır.
Interbase'i veritabanı veya standart bir sunucu olarak çalıştırmak mümkündür.

Ayrıca Interbase XE sürümünden itibaren tam veri tabanı için veya tablo ve sütun içerikli veriler için şifreleme özelliği sunmaktadır. Veritabanı sistemindeki tüm veriler 256bit AES gücünde bir şifrelemeyle rahatlıkla korunabilir.

Sunduğu şifreleme özelliğiyle veritabanı dosyaları bulundukları yerde şifrelenerek kullanıcının veri koruma yasalarına da uymasına yardımcı olur.

Güncellemeler sırasında işlemlerin bloke edilmesini önlemek için, senkronizasyon için “Lock” sistemini kullanmak yerine çok versiyonlu eşzamanlılık kontrolü uygular. Ayrıca eşzamanlılık kontrolünü uygulayan ve geliştiren ilk veritabanı sistemidir. Interbase ayrıca işlem günlükleri yerine çok kuşaklı kayıtlar oluşturur.

Böylece veriler üzerindeki geri dönüşleri çok kolay ve stabil bir hale getirir. Aynı zamanda Interbase paylaşıma açık bir sunucu olarak veya gömülü bir kütüphane olarak da kullanılabilir. Tüm bu avantajların yanında bazı dezavantajları da vardır.

Örneğin, bazı işlemlerin çok kuşaklı bir mimari yapıyla uygulanması daha zordur ve daha yüksek bir performans gerektirir. Bu yüzden geleneksel yapıdaki veritabanlarına nazaran daha yavaş çalışabilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol