sqlite

mavikaranlik
Tamamıyla açık kaynak kodlara sahip ve dünyada en çok kullanılan ve tercih edilen bir veritabanı kütüphanesidir. Küçük, hızlı, tam güvenlikli, çok özellikli ve ilişkisel bir veritabanı sistemini uygulayan, özünde bir C dili kütüphanesidir.

SQlite sisteminde, aktif olarak kullanılan 1 trilyondan fazla veritabanı bulunmaktadır. Neredeyse tüm cep telefonlarında, bilgisayarlarda ve insanların her gün kullandığı birçok uygulamaların içinde bulunan bir sistemdir. SQlite, kararlı bir dosya formatına, platformlar arası ve geriye dönük uyuma sahiptir.

Ve bu sistemin geliştiricileri, bu formatı 2050 yılına kadar koruyacaklarına dair kullanıcıları temin ederler. SQlite sistemindeki veritabanı dosyaları, sistemler arasındaki geniş bilgileri birbirine aktarmak için muhafaza görevi görür. Böylece bilgiler için uzun süreli bir arşiv olarak kullanılır.

Normal koşullarda, bir ilişikisel veritabanı yönetimi sistemini kullanırken, yönetim için ayrı bir sunucu işlemi gerekir.

Fakat SQlite bu şekilde çalışmaz çünkü SQlite ile çalışmak için bir sunucuya ihtiyaç duyulmaz. SQlite veritabanı, sisteme erişen uygulamalar ile entegre bir şekilde ilerler. Böylece uygulamalar doğrudan veritabanı diskinde depolanan dosyaları ve bilgileri okuyup yazabilir.

Sunucuya ihtiyacı olmayan mimarisi sayesinde hiçbir şekilde kullanım için indirilmesinde gerek yoktur.
Çünkü şekillendirilecek veya başlatılıp durdurulacak bir sunucu sistemi gerektirmez.

Kendi kendine yeten bir sisteme sahip olan SQlite ile çalışırken, harici bir kütüphaneden destek almaya gerek kalmaz.

Bu özelliğiyle özellikle Android ve İos işletim sistemine sahip olan telefonlar için veya oyun konsolları gibi taşınabilir oynatıcılar için kolaylıkla kullanılabilir hale gelmiştir. Ayrıca SQlite ANSI C ile birlikte geliştirilmiştir.

Böylece SQlite kullanan bir uygulama geliştirmek için tek yapılması gereken şey açık kaynaklı kodlara ulaşmak ve gerekli dosyalarla birlikte uygulamayı geliştirmektir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol