postgresql

mavikaranlik
nesneler arasındaki ilişkiye dayanan oldukça güçlü ve açık kaynaklı bir veritabanı sistemidir. Sql'in tüm özelliklerine uygun ve ücretsiz bir sistemdir. Ayrıca 15 yılı aşkın bir aktif gelişme ve güçlenme süreci vardır. Veri bütünlüğü, güvenilirliği ve doğruluğu konusunda büyük bir ün sahibi olmasına yarayan güçlü bir mimariye sahiptir.

PostgreSQL'in Kısa Tarihçesi:

Başta Postgres adı verilen PostgreSQL, Berkeley Üniversitesi'nde araştırmalar yapan Michael Stonebraker adında bir bilgisayar bilimi profesörü tarafından oluşturulmuştur. Daha sonra dünyanın birçok bölgesinde bulunan gönüllülerden oluşan bir takım tarafından geliştirilmiştir. 1986 yılında e-mail üzerinden Stonebraker tarafından başlatılan bu proje, günümüze kadar gönüllük esasına dayanarak geliştirilmiştir.



Bu yüzden herhangi bir şirket veya özel bir kuruluş tarafından kontrol edilmez ve bütün kodları ücretsiz bir şekilde kullanıma açıktır. Günümüzde Türkiye'de de BiletX, Türkiye Jokey Kulübü dahil birçok büyük şirket tarafından tercih edilmektedir.

PostgreSQL yerine tercih edebileceğiniz ek seçeneklerde mevcuttur. PostgreSQL Alternatiflerini inceleyip size en uygununu seçebilmeniz için https://www.alternatifle.com/postgresql/ bağlantısını inceleyebilirsiniz.

PostgreSQL'in Başlıca Özellikleri

Linux, UNIX ve Windows da dahil bütün büyük işletim sistemlerinde sorunsuz çalışan bir veritabanıdır. Metin, görüntü, ses ve videoları destekleyen PostgreSQL, aynı zamanda C/C+, Java, Python gibi programlara arayüzlerini de sisteminde bulundurur. SQL standartlarının çoğunu destekleyen sisteminde karmaşık SQL sorguları, çoklu versiyon eşzamanlılık kontrolü (MVCC), akış çoğaltma vb özellikleri bulundurur. Geriye kalan özellikleri de resmi belgeleri üzerinden incelenebilir. Ayrıca bu özellikler kullanıcılar tarafından birçok yönde genişletilip geliştirilebilir.

Örneğin yeni veri tipleri ve fonksiyonları geliştirilebilir, ayrıca yeni fonksiyonlar, yöntemler ve operatörler eklenebilir.
PostgreSQL, veritabanı sunucusu tarafından kontrol edilen dört adet standart dili destekler.

Bu diller pgSQL, Tcl, Perl ve Python'dur. Bunlara ek olarak PHP, V8, Ruby ve Java gibi standartların dışında bulunan dileri de destekler. Ayrıca kullanıcılarına herhangi bir dilde kod kullanma imkanı da tanır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol