tarafsız habercilik

nushirevan
ne ülkemizde ne de dünyamızda olmayan ama sürekli herkes tarafından tekrarlanan, (sözde) taraf tutmayan habercilik anlayışı.

her kuruluşu insanlar yönetiyor ve insanlar, apolitik olamaz, sadece öyle davranırlar bazen. çünkü aklî melekeleri çalışan her bireyin, çevresinde olup bitenlerle ilgili öyle ya da böyle bir fikri vardır. tarafsız olduğu söylenen haberci de, patronlarının ondan istediğini vermekle yükümlüdür. vermeyen de piyasadan silinir gider zaten.

aslında bunun bir turnusolu da var. herhangi bir haberci, herhangi bir gazete, herhangi bir kanal hakkında "abi şu tarafsız gerçekten" diyebileceğiniz örnekleriniz var mı? inanın yok. çünkü bizler bile omuriliklerimizden beynimize akan sinyallerle, arzu ettiğimiz haberciliği görmeyi ya da en azından takip etmeyi tercih etmeye zorlanıyoruz. "ben onu da izliyorum bunu da izliyorum" diyenlerinizi duyar gibiyim. evet, her ikisini de izliyosun ama birini ötekine tercih ediyorsun benliğinde. sadece bunu itiraf edip subjektif olduğunu kabul etmemeye zorluyorsun kendini.

"evrende herşey zıddı ile kaimdir" derler. eğer halk tv haberciliği olmasaydı a haber haberciliğine ihtiyaç duyulmayacaktı. güneş gazetesi olmasaydı, sözcü gazetesini bu kadar mütecaviz görebilecek miydik acaba?

bu dünyada tarafsızlık diye bir şey yoktur. olsa olsa onun adı pasif taraflılık veya umursamazlık olur.
siyahhanim
Bir nevi mümkün olmayan habercilik sistemidir ve dünyanın hiçbir bölgesinde mevcut değildir. bunun sebebi olarak; habercilik yapan insanlarında belli bir siyasi görüşleri,fikirleri, dini, ırkı olduğunu unutmamak gerekmektedir.
Kim ne söylerse söylesin, dünya üzerindeki bütün devlet televizyonları iktidar yanlısı bir politika ile habercilik yaparlar, eğer hükümet dediğimiz sistem toleranslı bir yapıya sahipse, objektif haberciliğe en yakın haberciliği devletin televizyonlarında bulmam mümkündür.

Yani kısaca objektif olamayan televizyon sadece Türkiyeye has bir durum değil, sadece türkiyeye has bir durummuş gibi lanse etmekte global düzeyde bir politika barındıran eylemdir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol