komisyoncu

nushirevan
bağlantıları ile oturduğu yerden para kazanabilen kişi. misal abd iran'a ambargo koyuyor. diyor ki "her türlü alışverişi kestim, beni seven de kessin" e aç mı yatsın iran? "amaney! ya temel gıda maddeleri?" diye soruyor hamaney.. abd "taam onu da irandaki şu 3 şirketle yapabilirsiniz" diyor. kim bu komisyoncu şirketler? 2 abd'li, 1 israil'li nakliyeciler. dışarıdan 1 liraya aldığı domatesi iç pazara 3'e satıyor. hop 2 lira cepte.. iran'da ne olmuş oluyor bu komisyoncular yüzünden? 3 liraya pazara giren domates, iç komisyoncular devreye girince 7-8 lira oluveriyor. 1 liralık domatesi 8 liraya alıyor iran halkı. komisyoncuların ithalattan kazandığı para, dış ticaret bütçelerinden de büyük olmaya başlıyor. bi nevi ambargo abd'nin gelir kapısı haline geliyor.

hazır anlatmışken şu iran ambargosu ve rıza zerrab meselesinin sonunu da getireyim zira başlıkla da alakalı..

ne oldu şimdi? abd komşumuz iran'a ambargo koydu. ne için? ispatlayamadığı nükleer silah tehdidi için. peki bizi bağlıyor mu? hayır. ama komisyoncular iran'da piyasayı pahalılaştırdığı gibi ihracat hacmini de daraltıyor. iran diyor ki türkiye'ye "gardaş bu komisyoncular bize 1 liralık domatesi 3'e satıyor. bari sen 2'ye sat komisyon farkı sana gitsin. bizim piyasa da biraz ucuzlasın"

türkiye açıktan "kabul" dese stratejik ortak abd kankasını kızdıracak, el altından deliyor ambargoyu. ne yapıyor? bir ülkenin parasının, ülkedeki altım rezervi kadar değerli olduğunu bilen iran, komisyon karşılığı verilecek parayı altın olarak istiyor (bkz:rıza zerrab)

zerrab iç piyasada bu pazarın değer koruyucusu olarak altın taşıyor tahran'a. sınırın öte tarafında altını alan babek zencani ambargo açığından faydalanarak, devre dışı kalan komisyoncular, doğal olarak abd'nin yıllık 1.5 milyar dolarlık payına by-pass yapıyor. abd'nin hoşuna gitmiyor doğal olarak adam dünyanın jandarması neticede.. hop! 17-25 Aralık!! Türkiye'nin sattığı domatesin parası nerde? Senet ve bono karşılığı Halkbank'ta!

Ambargo deliği açığa çıkıyor, abd'li komisyoncular dava açıyor. Zerrab'ın Abd'de değerli taşınmazları var, cia'dan da kaçamaz neticede "gideyim ben teslim olayım, işbirliği yaparsam beni affederler" diyor. öyle olmuyor, taa ki ambargoyu deldiği ifadesinde başkan rte'yi ima edene dek! mahkeme yön değiştiriyor ve zerrab sanık durumundan, tanık durumuna geçiyor.

Bizim ülkede de bazı akl-ı evveller, "rte suçlu çıksın" diye ellerini ovuşturuyorlardı ama avuçlarını yaladılar (bkz:bgv)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol