türkiye'de vape shop açılması

mavikaranlik
ülkemiz şartlarında çok ütopik bir hayaldir.

vape shop'ların ülkemiz dahilinde yasal olduğu bir konuma gelmesi demek yepyeni bir sektör oluşmasının yanında, piyasada ki tütün sektör payının çok ciddi bir bölünmeye uğraması demek. Caydırıcı amaçla yapılan zamların sona ermesi ve insanların elektronik sigara kullanılmasına teşvik edilmesi demek.

Sağlık bakanlığının tütün lobisine hizmet eden açıklamalarına son vererek bir araştırma ekibi kurması ve gerçekten söylenenlerin aksine elektronik sigaranın tütün mahsüllerine kıyasla %95 oranında daha az zararlı olduğunun kanıtlanması aslında çok kolay bir iş. Fakat gelin görün ki tütün ürünlerine ödenen ücretin çok büyük bir kısmının vergi olması devleti geri adım atmaya mahkum bırakıyor. Aslında ülkemizde bu ürünlerin yasallaşması devletin samimiyetini göstermesi için bir yöntem.

Devlet gerçekten halkın sigara kullanımını bırakması veya azaltmasını mı istiyor yoksa sağlık bakımından olan zararların önüne mi geçmek istiyor? Bunu kanıtlamak için bu işe girişmeleri büyük bir adım olacaktır. Dünya geneli düşünüldüğünde yasal olan ve büyük bir pazar payına sahip olan vapor ürünleri ülkemizde yasal hale gelmesi halinde hem sağlık hem de maddi anlamda insanları çok rahatlatacaktır. Dünya genelinde elektronik sigara zararlarının sigaraya kıyasla çok minumum düzeyde olduğunu kanıtlayan resmi araştırmalar ve dökümanlar mevcut. Ama ülkemizde ki malum tütün lobisi elbette ki gelirlerine dokunulmasına müsade etmeyecektir.



Aslında sadece vapor sektörünün ülkemize girişi yukarıda bahsettiğim olaylarda bir gelişme kaydetmeyecek. Bir alt sektörün daha gelişmesine büyük olanak sağlayacaktır. Öyle ki vapor kullanımı için buharlaştırma mekanizmasında kullanılan ve tamamen bitkisel olan gliserin ile yapılan, likit adı verilen sıvının yeni bir pazarı oluşacaktır. Şuan ülkemizde bu anlamda hizmet veren (yerli bitkisel gliserin üretimi yapan) şirketler mevcut. Fakat vapor kullanımı sağlayan insanların adını en çok kullandığı firmalar deyince aklımıza şüphesiz Balmumcu ve kimetsan geliyor.

Sadece kimya sektörünün pazar payının büyümesi değil aynı zamanda eczanelere likit yapma yetkisinin verilmesi veya likit yapma adına yeni kuruluşların çıkabilecek olması mümkün. Yani bu ülkede tütün bitirilip yeni büyük bir sektör oluşturulabilir. Hem kaçakcılığın hemde kan emici düzeyde bulunan vergilerin biraz halkın lehine dönmesi mümkün kılınabilir. Tabi ki burada sağlık bakanlığına çok ciddi bir görev düşmekte. Araştırmaların ve denetimlerin çok ciddi boyutta ve titizlikle sağlanması gerekmekte. Yoksa bu sektör daha başlamadan tükenme noktasına ulaşabilir.

Umarım devlet bir gün bunu düşünecektir. inşallah ülkede vapor sektöründe girişimcilik düşünen onlarca insanın bu işi yasal olarak yapmasına imkan tanırlar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol