hükümsüz

siyahhanim
Emre Aydın'ın Bu kez anladım şarkısında kaybettim bugün kendimi hükümsüzdür nakaratında dikkatimi çeken bir kelime olmuştu. Üzerine düşününce ne kadar büyük bir melankoli içerdiğini görebilirsiniz.
lawyer x
Hukuk aleminde 4 temel müeyyidesi var diyebilirz.
1. Yokluk: sözleşmenin kurucu unsurunda ya da irade açıklamasındaki eksiklik. En tipik örneği evliliktir. Evlilik için TMK'DA 3 şart vardır: 1. Ayrı cins
2. İrade açıklaması
3. Bu iradelerin görevli resmi memur önünde beyan edilmesi.
Aynı cins iki insan karşılıklı olarak resmi memur önünde evet deseler dahi bu evlilik yoktur.

2. Butlan. Burada sözleşme var fakat hukuka ve ahlaka aykırılık, ehliyetsizlik, muvazaa, geçerlilik şartına aykırılık gibi sebeplerle sözleşme kendiliğinden (ipso iure) geçersiz sayılır. En tipik örneği kiralık katildir. Diyelim bir kiralık katil tuttum ve x' öldürteceğim. onun kabul etmesi ile sözleşme aslında kurulur fakat hukuka ve ahlaka aykırı olduğu için hukuk aleminde en başından beri (ex tunc) sözleşme geçersiz olur. İyiniyet aynı yokluktaki gibi burada da korunmaz yani aaaa ben kiralik katil tutmanın suç olduğunu bilmiyorum diyemem ve dahi hukuk aleminde bir geçerliliği olmadığı için dava açmaya da gerek yoktur. Sözleşmede legal hükümler bulunsa dahi tüm sözleşme butlanla hükümsüz sayılır ve daha sonra butlana sebebiyet veren hüküm taraflarca sözleşmeden çıkarılsa da sözleşme yeniden geçerlilik kazanmaz.

3.Askıda hükümsüzlük: sınırlı ehliyetli bir çocuğun velisinden izin almadan bilgisayar alması en tipik örnektir. Sözleşme geçerli ya da geçersiz diyemeyiz. Sözleşme veli icazet verirse geçerli, icazet vermezse geçersizdir. Geçersizlik halinde verilen şeyler taraflarca aynen iade olunur. Bilgisayarın değerinde azalma olursa, sınırlı ehliyetsiz kardeşimizin ana ve babasına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz çünlü zararı tazmin ile mükellefler.

4. iptal edilebilirlik:irade sakatıkları (hata hile ikrah) ve gabin hallerinde karşımıza çıkar. Burada dikkat edilmesi gereken şey gabin iptal edilebilirlik halidir fakat irade sakatlığı halleri arasında sayılmamıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol