şivlilik

mavikaranlik
konya bölgesine özel bir gelenektir. üç ayların başlangıcı olan receb ayının ilk günü kutlanmaktadır. aslında şivlilik fener alayı ismi verilen, ragaib kandilinden 1 gün önceki gece başlar, sonraki günün çocukların evleri gezmesiyle son bulur.

bu yıl 7 mart tarihine gelen günün başlangıcı yarın yapılacaktır. 6 mart tarihi fener alayıdır. Konya'da yer alan tüm çocuklar aşağıdaki resimde de göründüğü üzere ellerinde ki ufak fenerler ile konya sokaklarında geziyor olacaklar. epey renkli ve her yaştan insanın katılımıyla şivlilik başlamış olacaktır.





ertesi gün ise çocuklar sabahın erken saatlerinde (saat 7:00 civarlarında başlayıp uykumuzu katlederek) kapı kapı dolaşıp, yakınlarında ki tüm sokak ve mahallelerde kendileri için hazırlanmış olan atıştırmaları çantalarına dolduracaklar ve şivlilik son bulacaktır.

Bizim hazırlığımız da yarın için tabii ki hazır:



Konya ve yakın bölgesi hariç çok duyulmamış bir gelenektir, bu nedenle ilk defa duyuyor olmanız normaldir.

Geleneğin videolu anlatımı (4 dakikalık kısa bir video izlenmesini tavsiye ederim.) :

4
dilhun dilhun
Ya 22 yıldır Konya'nın bir ilçesinde yaşıyorum ama bu geleneği hiç görmedim ben. Belki ilçe merkezinde yapılmıyordur diye düşündüm ama köy kesimi ile de çok alakalıydım ve hiç duymadım.işte böyle sadece internetten duydum. Bu Konya'nın hangi kesiminde yapılıyor ya?
mavikaranlik mavikaranlik
Konya'nın merkez ilçeleri de dahil her tarafında gerçekleşen bir gelenek aslında, hep aynı mahallede mi ikamet ettiniz yoksa değişken miydi bilmiyorum ama yorabileceğim tek olasılık, mahalle faktörü. Çünkü her mahallede gerçekleşmeyebiliyor nadirde olsa. Lakin özellikle merkezde bilinmeme ihtimali neredeyse yok diyebilirim. Fakat ilçeler için net olarak emin olamıyorum.
dilhun dilhun
Ya ilçeye genel itibariyle hakimim ve sadece bizim mahalleye özgü değil. Kimse yapmıyor. Sanırım Konya'ya fazla uzak bir ilçeyiz bu yüzden bu gelenek yapılmıyor.
mavikaranlik mavikaranlik
O zaman sizin de söylediğiniz gibi bulunduğunuz ilçede muhtemelen gelenek yapılmıyor lakin istisnasız her ilçe de yapılır sanıyordum istisna olduğunu öğrenmiş oldum şu an

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol