desmond doss

mavikaranlik
2. dünya savaşına katılmış bir vicdani retçi. kendisi dindar bir Hristiyan olduğu için orduya katılıp hizmet etmeyi fakat asla silah kullanmayacağını beyan eder. tüm kutsal kitapların içeriğinde yer alan "asla cana kıyma" ayetlerine sıkıca bağlı bir kişidir. öyle ki bu hassasiyetini savaş ortamında dahi korumuştur. silah eğitimi hiç almamıştır, bu nedenle gerek tabur arkadaşları gerekse komutanları tarafından yeri geldiğinde şiddete maruz kalmış yeri geldiğinde de aşağılanmıştır.

desmond tüm bu duruşu nedeniyle evvela psikolojik sorunları bulunan tabura atanmış daha sonra da komutanlarının emirlerine itaatsizlik nedeniyle askeri hapishaneye atılmıştır. askeri mahkemede yargılandığı vakitte de geri adım atmamıştır. mahkeme de eski bir savaş gazisi olan babasının bir mektup ile çıkıp gelmesi tüm dengeleri bozmuştur. öyle ki babası eski bir komuta olan tuğgeneralden imzalı bir belge getirmiş ve istemeyen birisine zorla silah kullandırtılamayacağı konusunda mahkemeyi kazanmasına olanak vermiştir.

mahkemeyi de kazanmasının ardından silah kullanmama özgürlüğüne sahip olan desmond sıhhiyeci olarak savaşlara katılmış ve üst düzey madalya olan şeref madalyasını alan ilk ve tek vicdani retçi olmuştur. bu madalyayı almasına sebebiyet veren hikayesi ise şu şekildedir:

Hacksaw vadisi savaş döneminde de japonya'nın stratejik olarak en önemli konumlarından birisidir. desmond ve arkadaşları bu vadide görev alan kişiler olarak ilerlemektedir. daha önce bu vadi için 6 tane çıkarma yapılmış olsa da hepsi geri püskürtülmüş ve binlerce asker can vermiştir. fakat desmond'un da içinde bulunduğu tabur bu vadide epey ilerleme kaydeder ve 1 gecelikte olsa hakimiyeti ele alır. fakat sabahın ilk saatlerinde japonlar gizli tünellerinde yardımıyla çok büyük bir çıkartma uygular ve tekrar geri püskürtülürler. abd askerleri geri çekilmek zorunda kalır. fakat desmond bir çok arkadaşının yaralı olarak halen savaş alanında olduğunu bildiği için geri çekilmeyi reddeder. gece vakti vadiden aşağıya ip ile sarkıtma yöntemi ile 75 tane abd askerini tek tek aşağıya indirip tedavi görmelerini sağlar. hatta bunların yanına bir kaç tane de yaralı japon askeri dahildir. desmond bu hikayesi sayesinde 75 tane askeri tek başına cepheyi terk etmeyerek kurtarmıştır.

ertesi gün bu olayında duyulması sonrası desmond'a olan güven ve sadaka artar. çok yorgun olmasına rağmen komutanları özel olarak ricada bulunarak bu son çıkartmaya dahil olmasını sağlarlar. desmond'da görevini başarıyla icra eder. bu hacksaw'a yapılan son çıkartmadır ve tamamen ele geçirilmiştir. desmond bu son çıkartmada yaralanır, arkadaşları tarafından kurtarılır.

savaş bitiminde desmond bu kahramanlıkları sebebiyle şeref madalyası ile ödüllendirilmiştir. 2006 yılında 87 yaşında vefat etmiştir.

2016 yapımı Hacksaw Ridge isimli filmde hayatı anlatılmıştır.




neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol