patlayan elektronik sigaranın şah damarına saplanması

serendipity
Amerika'nın Teksas eyaletinde gerçekleşen olaya göre 25 yaşında genç adamın bağımlısı olduğu elektronik sigara bir anda patladı. Patlayan elektronik sigaranın parçalarından birisi şah damarına saplanarak hayatını kaybetti.
Elektronik ya da tütün ürünü. Sigaranın her türlüsü öldürüyor. ABD'nin Teksas eyaletinde elektronik sigara kullanan William Brown bağımlılığının kurbanı oldu.
Talihsiz olay sonucu 2 gün komada kalan genç adam Yetkililerin ifadesine göre parçanın gencin atar damarını kestiğini belirttiler.
haber kaynağı
mavikaranlik
Sigaradan her gün yaklaşık 300 kişi hayatını kaybediyorken 2009-2016 tarih aralığında e-sigara nedeniyle yaşanan patlama/yaralanma/ölüm sayısı genel toplam (amerika kapsamında) 195 kişidir. kaynak yani bu demek oluyor ki aslında yolda yürürken taşa takılıp düşerek yaşanan ölümlerin dahi riski daha fazla. Maalesef vape yani e-sigara kültürünün serbest olduğu ülkelerde bu ve türevi haberlere daha az rastlarken ülkemizde en ufak bir olayda tüm haber sitelerinde ve karşımıza denk gelen tüm medyalarda dünyanın sonuymuş gibi bize lanse ettirilmektedir.

ülkemiz medyasının sadece haber yapmak için haber yapma kültürü ve popülerliğe göre hareket etmesi zaten bilinen bir şey. Bu sebeple aslında bu e-sigara vakaları da bizim gözümüze sokulmakta. ülkemiz genelinde yasal olmadığı için bu denli yükleniliyor olsa dahi aslında çok ciddi bir vaka görülmemiştir. ülkemizin vape kullanıcıları diğer ülkelere kıyasla daha az imkan ve teknik bilgiye sahip olmasına rağmen çok az yaralanma vb durumlarla karşılaşmaktadır. bu durum yasal hale gelse belki de vape konusunda dünya lideri olabilecek seviyedeyiz. bu ihracat anlamında da böyle. yasal olmadığı halde ülkemizde üretilen bazı mekanik modlar tüm dünya genelinde servet fiyatına satılıp en ünlü markaları sollamaktadır.

buradan medyamıza tek ricam artık e-sigara konusunu insanlara zararlı/patlıyor/öldürüyor gibi yansıtmamalarıdır. destek olunmalı, büyütülmeli yurt dışı devasa üniversitelerin bilimsel makaleleri incelenmeli aslında ülkemize girerse ne kadar faydalı ve sağlıklı olacağı gösterilmelidir. fakat buna rağmen her fırsatta karalanıyor olması ortada bir takım korkulan maddi çıkar durumlarının olduğu konusunda kendilerini de zan altında bırakıyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol