yeryüzünün oluşumu

nurse
Milyon yıllar önce aslında pangea adı verilen bir tek kara parçası vardı. Yüzyıllar boyunca bu kara parçası günümüz halini aldı ve bu hali alırken yaşanılan olaylardan bahsetmek istiyorum.

Dünya 4 jeolojik zamandan geçmiştir:

1. Jeolojik zaman
Masif adı verilen kara parçaları oluşmuştur. Ve bu kara parçaları 1. Jeolojik zamanda oluştuğu için hem çok sağlam hem de deprem riski düşüktür.
2. Jeolojik zaman
Pangeanın bölünme hareketleri ve dinozorların yaşandığı biliniyor.
3. Jeolojik zaman
Dağların kıvrım sistemleri oluşmuştur. Yani yeryüzündeki levhaların sıkışması,kıvrılması,kırılması sonucu oluşan dağlar. Petrol,linyit kömür gibi yataklar oluşmuştur.
4. Jeolojik zaman
Günümüz bitki örtüsü oluştu, insan ve hayvanlar görülmeye başlandı. Türkiyede doğu Anadolu coğrafyasında kuzeyden ve güneyden gelen baskı ile bir yükselme meydana geldi. Günümüzde hala yükselmeye devam ediyor. Egeid çöktü ve ege denizi oluştu,çanakkale ve istanbul boğazları oluştu. Günümüzde ege hala çökmeye devam ediyor. Belirgin bir çökme değil ama birkaç yılda bir 1 cm civarı.


Özetle şunu bilmeliyiz ki türkiye 4.jeolojik zamanda oluşan bir kara parçası olduğundan çok genç ve oluşumunu hala tamamlamamış. Depremlerin olması da oluşumların tamamlanıyor anlamına geliyor. Kim bilir belki yüzyıl,üç yüzyıl sonra ege tamamen sular altında kalabilir. Ya da kuzeyden ve güneyden yaşadığımız sıkışma doğu anadolu'yu daha da yükseltebilir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol