yapay zeka

hyperion
eng.:artificial intelligence
fikir babası (gizli:alan turing)

bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti.

\"Yapay zeka alanında lider olan ülke, dünyayı yönetecek\"
Vladimir Putin
organiksentez
İklim değişikliği ile mücadelede Microsoft un geliştirdiği yapay zeka programı \"All for Earth\" yapay zeka ve veri madenciliğini birlikte kullanmaktaymış. Ayrica program için yaşanabilir bir dünyanın kapılarını açabilir deniyor bakalım bekleyip göreceğiz.
burcu2
İnsan ürünü olarak yapılan zeka olarak geçer.
Yalnız günümğz teknolojisi ile insan gibi düşünen bir zeka yapmak ne kadar mümkündür bilinmez.
Çünkü cansız bir şeye fikir vermek gerekecektir.
lookingforanickname
insanların genelde magazinsel bilgiye sahip olduğu bir kavram, yaklaşım. artificial intelligence 'in çevirisinden başlayalım artificial yapay kelimesini karşılasa da intelligence zeka kelimesini karşılamıyor, intelligence daha ziyade istihbari bilgi ve farkındalık gibi düşünülebilir. yapay zeka yaklaşımları veriyle besleniyor bu verileri işleme yaklaşımları da aslında yapay zekadır. çoğunun arkasında davranışsal ve matematiksel modeller vardır. basit bir örnek: bir resmin kime ait olduğunu bilen bir yapay zeka çalışması kabaca şöyle işler : önce elimizde resimler ve resimlerin ait olduğu şahısları içeren veri seti bulunur, yapay zeka yaklaşımları genellikle bu resimleri parçalara böler ve bu resimlerden matrisler elde eder, sonra bu matrislerden en benzer matrisin karşılığındaki insanı size cevap olarak döner. matrislere bölme ve benzerliğini test etme yapay zeka yaklaşımıdır. genel olarak bu yaklaşımlar ikiye ayrılır: eğitimli ve eğitimsiz öğrenme diye, eğitimli öğrenme de tahmin etmek istediğimiz çıktıların veri setinde bulunması gerekiyorken eğitimsiz öğrenme de böyle bir şey yoktur. örneğin : elimde çeşitli dillere ait metinler var veri setinde bu metinlerin dilleri bulunursa bu eğitimli öğrenmedir, yoksa bu da eğitimsiz öğrenmedir. son olarak da algoritmanın testinden bahsedelim, bir eğitimli öğrenme yapay zeka algoritmasının başarısı nasıl ölçülür. bunun için de bir sürü yol olmakla birlikte en ilkelinden bahsedelim elimizde 10000 tane veri olduğunu varsayalım, bunun 8000 ini eğitiriz 2000'i üstünde test ederiz, buradan başarıyı ölçebiliriz.
mavikaranlik
Yapay zeka içerisinde hiçbir canlı organizma barındırmadan tamamen yapay, cansız araçlar, etkenler ile oluşturulan fakat böyle olmasına rağmen insanlar gibi davranışlar sergileyebilen makineler olarak tanımlanabilmektedir. En klasik örneğini izlediğimiz film ve diziler, okuduğumuz kitaplar çerçevesinde robotlarda hayal edebiliyoruz.

Bir İngiliz bilgisayar bilimcisi, matematikçi ve kriptolog olan Alan Turing yapay zekâ kavramı ile ilgili ilk adımları atan kişidir. Kendisinin oluşturduğu ve ismine Turing testi dediği bir deney sayesinde bilgisayarların, makinelerin düşünme yetisine sahip olup olmadığını gözlemlemek adına ilk kriterleri gün yüzüne çıkarmıştır.

Artık dünya devleri haline gelmiş Google, apple gibi şirketler yapay zeka konusunda milyarlarca dolarlık araştırma işlemlerini sürdürmektedir. Bu nedenle zaten hayatımıza ufak adımlar ile girmiş olan yapay zeka kavramını yakında şaşırtacak düzeyde gözlemlemeye başlayacağız.

Bilim kurgu teorileri yüzünden herkesin korktuğu, gelişmesini istemediği bir kavram haline gelen yapay zeka aslında tüm insanlığa kolaylık, fayda sağlayabilecek bir araç olduğunu yakında kanıtlayacaktır.
jpntr
bu sıralar dünyanın en çok konuştuğu şeylerden biri. ağırlıklı olarak (bkz:python) ve (bkz:c dili) kullanılyor. bir araştırmaya göre avrupa'da yapay zeka ile iş yaptığını iddia eden şirketlerin yaklaşık %40'ının yapay zeka kullanılmadığı tespit edilmiş.

düşünülenin aksine if döngülerini içeren işler yapay zeka olmuyor. belli algoritmaların ve matematik hesaplarının yapıldığı, bunlara göre kararlar veren mekanizmalara yapay zeka uygulaması denebilir

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol