yabancı dil öğrenememe nedenlerimiz

merdumgiriz
Ön bilgi: Dil öğretiminde 4 temel beceri (dinleme, konuşma, okuma, yazma) esas alınır. Öğretilecek dile ait dil bilgisi (gramer) kuralları da bireye bu beceriler üzerinden aktarılır.

Bana göre yabancı dil öğrenemeyişimizin 2 temel sebebi:

1. Türkçe (ana dil) öğretimindeki sorunlar

Bireylerin farklı bir dilin mantığını kavramaları için önce kendi ana dillerine hâkim olmaları gerekir. (Örneğin; ana dillerindeki zamir, sıfat, fiil, zarf vs. gibi unsurların işlevlerini algılamaları, yabancı bir dilin gramer yapılarını anlayabilmeleri üzerinde çok etkilidir.) Ülke ve dünya çapında yapılan sınavlarda ana dil alanındaki başarı oranımız yerlerde maalesef... Birçok öğrenci okuduğunu anlamakta dahi güçlük çekiyor.

2. Yabancı dil öğretiminde ağırlıklı olarak okuma-yazma becerilerinin gelişimine odaklanılması ve dinleme-konuşma becerilerinin gelişimine özen gösterilmemesi

Okullardaki yabancı dil öğretimi genellikle metin okuma, metin yazma ve dil bilgisinden (gramer) ibaret. Dinleme ve konuşma becerisi üzerine gerçekleştirilen etkinlikler sınırlı sayıda.

Hâlbuki dinleme ve konuşma, doğal dil edinimi sürecinin başında gerçekleşir. İnsanoğlu ana dilini ilk olarak dinleyerek ve konuşarak öğrenmeye başlar. okuma ve yazma ise sonradan -okulda- kazanılan becerilerdir. Yani insan beyni zaten dil öğrenmeye yatkın. Yabancı dil öğretiminde de süreç benzer bir şekilde ilerlerse daha kolay ve kalıcı bir öğrenmenin gerçekleşeceğine inanıyorum. Fakat okullarda yabancı dil öğretiminde öncelikli ve ağırlıklı olarak okuma-yazma becerileri geliştiriliyor, sonrasında ise öğrenciden mükemmel bir dinleme-konuşma performansı ortaya koyması bekleniyor. Sürecin sonunda da harika gramer bilen fakat konuşulanları anlamayan, cümle kuramayan, telâffuzu korkunç bireyler ortaya çıkıyor.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol