willem van oranje

nushirevan
türkçesi ''turuncu hanedanından willem'' hollanda devletinin kurucu lideri olarak bilinen tarihi kişilik.

Devletler tarihi, üzerine demir bir perde çekilmiş basit bir aldatmacadan ibarettir. Yüzyıllar içerisinde bu demir perde o kadar kalınlaşmıştır ki, perdenin ardındaki gerçeği kabullenmek bir o kadar zordur.



16.yy'da avrupanın kuzeyi, kendi kanunlarını yapan irili ufaklı bölgelerden oluşurdu. Ortak noktaları, gerçekte Habsburg kralı 5.Şarl tarafından yönetiliyor olmalarıydı. 15 yaşında (Hollanda'nın da içinde bulunduğu) Aşağı Ülkeler, İspanya ve Yeni Dünya (Amerika) nın kralı olmuştu. Katolik birliğini savunduğu için yükselen protestanlığa karşı koyamadı. Yenilikçilerin lideri konumundaki Willem van Oranje (Turuncu Hanedanından Willem) tarafından destek bulunca görevinden sükunetle ayrıldı.

16.yy 'ın ortalarında Almanya'da doğan Willem van Oranje adındaki bu genç, kısa zamanda asilzade olarak yükselmeye başladı. Şarl'ın isyanları bastırması ve birlik sağlaması için görevlendirdiği Oranje, zamanla kendisinden beklenenin aksine hamleler yapmaya başladı. Öyle ki Şarl'ın halefi Filip hakkında ferman çıkarınca, birlik için gönderildiği merkezlerde kendi kongre ve meclislerini kurdu. Böylece merkezi otoritenin daha da sarsılmasını sağladı. İsyancıların tek lideri konumuna yükseldi.

Oranje, bugün Hollanda'da resmi olarak ''Vatanın Atası'' adıyla anılmaktadır. Hollanda'nın rengi olan turuncu da Willem van Oranje'dan gelmektedir. Öyle ki Hollanda milli marşına bile ''het wilhelmus''a adı verilmiştir.

Hollanda'lılara sorsanız, Almanlara karşı tarihi bir antipati beslerler. Bunda ülkelerin dünya savaşlarındaki rolü de büyüktür. Bu yüzden hemen hemen aynı dili konuşmalarına rağmen komşusu Almanya'ya değil, İngiltere'ye kendilerini daha yakın bulurlar.

Tarih hiç de yabancı değil bize..

Hikayemizde Hollandalılar ve Almanlar var. Merkezi otoritesini kaybetmiş Hollanda'nın başına Alman asıllı biri geçiriliyor. Bu karizmatik lider, ülkenin dini yapısına, medeni kanununa ve hatta kıyafetlerine bile reformlar getiriyor. Her yere heykelleri dikiliyor ve adı her sokağa, her okula verilirken parasının üstüne resmini bastırıyor. Okul kitaplarında başarılı tek askeri zaferi (deniz isyanı) sayfalar dolusu hikayeler destanlaştırılıyor.

Ya bu hikaye tanıdık geldi sanki ama neyse..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol