unesco

ulascolak09


birleşmiş milletler eğitim, bilim ve kültür ögütü (unesco), birleşmiş milletler'in özel bir kurumu olarak 1946 yılında kurulmuştur..
Merkezi Paris'te bulunan ve Genel Konferans, Yürütme Konseyi, Sekreterlik olmak üzere üç organı olan UNESCO eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki amaçlarını kendisine üye olan her devlette kurulan Milli Komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirmeye çalışmaktadır.
UNESCO Dünya Miras Listesi, “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme” kapsamında bazı kriterler doğrultusunda oluşturulmaktadır. Bu listeyi oluşturmanın amacı evrensel değerlere sahip çıkıp tanıtmak ve yaşatmaktır.
Uzman değerlendirmesi sonucunda dünya mirası listesinde 1073 kültürel ve doğal varlık vardır. Bu varlıklardan 17 tanesi ülkemizde bulunmaktadır...
ülkemizde bulunan dünya miras listesine girmiş olan tarihi varlıklar:

- istanbul : İstanbul, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bu tarihi kent, MÖ 7. Yüzyılda kurulmuştur. İstanbul'daki dört bölge UNESCO listesindedir. Sultanahmet Sit Alanı, Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları koruma alanıdır.

- safranbolu : Safranbolu, Türkiye UNESCO Dünya Mirası Listesine 1994 yılında girmiştir. Batı Karadeniz'de yer alan Safranbolu, tipik bir Anadolu kentidir. Koruma altındaki evleri, geleneksel çarşıları, taş konaklardan dönüştürülen otel ve restoranları ile harika bir kenttir.

- efes : Efes, İzmir'de bulunan kültürel bir mirastır. Meryem Ana Evi, Çukuriçi Höyük, Efes Antik Kenti ve Ayasuluk Tepesi ile bir bütündür. Günümüzde bölgenin en turistik yerlerinden olan Efes, yılın her döneminde yerli ve yabancı turistleri ağırlayan koruma altındaki bir alandır.

- troya antik kenti : 1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınan Troya Antik Kenti Çanakkale'dedir. Dünyanın en ünlü antik kentlerinden olan Troya'nın MÖ 3. Yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir.

- ani harabeleri : Ani harabeleri, İpek Yolu'nun bir kısmıdır. 2016 yılında UNESCO listesine giren Ani, mimarlık ve sanatın yüzyıllardır canlı olduğu bir coğrafyadır.

- afrodisias : Aydın'da bulunan Afrodisias Antik Kenti MÖ 5. Yüzyılda kurulmuştur. Günümüze kadar iyi şekilde korunmuş olarak gelen Afrodisias özellikle bünyesinde bulunan mermer ocakları ile zengin bir varlıktır.

- divriği ulu cami : 1985 yılında Dünya Miras Listesi'ne alınan Divriği Ulu Camii Sivas'tadır. 13. Yüzyılın başında yapılan caminin yanında iki kubbeli bir türbe ve bir hastane de vardır.

- nemrut dağı : Ülkemiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Nemrut Dağı 1987 yılında UNESCO tarafından korunan varlıklardan biri haline gelmiştir. Burada bulunan anıt mezar ve heykeller dünyaca ünlüdür. Gün doğumunun en güzel şekilde izlendiği yerlerden biri olan Nemrut, mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir.

- çatalhöyük kenti : 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Çatalhöyük, Konya'dadır. Çatalhöyük, yerleşik hayata geçiş, tarım ve avcılık tarihine tanıklık eden bir yerdir. Burada tarihi evler, sokaklar ve yerleşim yerlerini görebilirsiniz.

- bergama : Helenistik dönemden kalma olan Bergama, dönem dönem imparatorlukların başkenti olarak kullanılmıştır. Burası özellikle peyzaj alanında oldukça değerli bir varlıktır.

- diyarbakır kalesi ve hevsel bahçeleri : Bu kültür mirası Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri olarak iki kısımdan oluşur. Şehir merkezinde kalan Diyarbakır Kalesi, oldukça korunmuş şekilde günümüze kadar gelmiştir. Hevsel Bahçeleri ise peyzaj alanında dünya öncülerindendir.

- xanthos ve letoon : Ülkemizde UNESCO Dünya Mirası Listesine ilk alınan kültürel varlıklardan olan Xanthos–Letoon Akdeniz Bölgesi'nde bulunur. Xanthos, Likya'nın başkentidir. Letoon ise Likya'nın dini merkezi olarak görülür.

- bursa ve cumalıkız : 2014 yılında Türkiye UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Bursa ve Cumalıkızık her geçen gün daha popüler olmaktadır. Yeşil Külliye, Hanlar Bölgesi, Hüdevandigar Külliyesi, Cumalıkızık Köyü, Yıldırım Külliyesi koruma altında bulunan yerlerdendir.

- göreme milli parkı ve kapadokya : Göreme Milli Parkı ve Kapadokya 1985 yılında UNESCO Mirası olarak değerlendirilmiştir. Doğal oluşum olması nedeniyle tüm dünyada tanınan Göreme ve Kapadokya, Soğanlı Arkeolojik Alanı, Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Karain Güvercinlikleri ile önemli bir doğal ve kültürel mirastır.

- pamukkale ve hierapolis : Beyaz travertenler, şifalı sular ve Hierapolis arkeolojik kenti ile Pamukkale ve Hierapolis UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndedir.


- hattuşa : Hattuşa, ülkemizde yer alan Hattuşa, Hitit İmparatorluğu'nun başkentidir. Koruma altında olan kalıntılar içerisinde evler, sular ve tapınaklar görülebilir.


- edirne selimiye camii ve külliyesi : Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi 16. Yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Mimar Sinan'ın ustalık eseri olarak bilinen 4 minarelidir. Kültürel miraslarımızdan biridir.

tarihimizi koruyalım, değerini bilelim.. tarihimiz geleceğimizdir...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol