tanrı

jean baptiste de la croix
türkçe ve eski çince'deki ortak kelimelerden birisi.

"nasıl lan?!" demiştim ilk gördüğümde. çince'de "gökteki akıl" gibi bir anlamı var.

o günden beri çinlilerin ve türklerin atasının ortak olduğunu düşünürüm hep.

elbette ki "biyolojik havva" diye bilimsel bir gerçeklik var. sonuçta hepimiz ortak bir atadan geliyoruz ama ya türkler esasında çinlilerle ortak adan gelip daha sonradan iskit kültürüne karıştılarsa?
3
hippizibidi hippizibidi
Birçok noktadan çürütülebilir bir tez aslında. Eğer böyle bir durum varsa dillerinin akraba olması gerekir. Ve birbiriyle iletişim halindeki kültürün kesinlikle birbirinden etkilenmemesi gerekir ki ortaya attığın tezin tutarlılığı yüksek oranlı olsun. Gelgelelim mümkün değil. :)
jean baptiste de la croix jean baptiste de la croix
evet ben de farkındayım ((: ama işte arada böyle şüphelendiğim noktalar oluyor. mesela şu aralar simülasyon teorisi üzerinde epey düşünüyorum ((:
hippizibidi hippizibidi
Bence farklı bir yorum olarak ele alıp geç. Ayrıca teoriyi okuduğun ya da izlediğin oluşumun veya şahsın diğer çalışmalarına da göz at. Çünkü evrene dair birbiriyle alakasız fakat matematiksel altyapısı olan aynı konuya değinen teoriler mevcut. Hepsi mantıklı geliyor. Örnek, açılır kapanır evren modeli, genişleyen evren modeli, çoklu evrenler modeli, sicim teorisi, simülasyon teorisi... Liste uzar da gider ama bakacak olursan hepsi aynı anda doğru değil.
eflatun
Tarih boyunca insanların hayal gücünün gelişmesiyle birlikte Tanrı kavramı ortaya çıkmıştır. İnsanlar açıklayamadığı veya bir anlam veremedikleri her şeyi bir baba figürü olan Tanrıya bağlamışlardır. Tanrı için savaşmış ve toplumun düzenini tesis etmişlerdir. Yöneticiler için çok kullanışlı bir hale gelen Tanrı kavramı toplumları yönlendirmek için mükemmel bir araç haline gelmiştir. Çoğu zaman çözülemeyen konuların çözümünde, bitmek bilmeyen taht kavgalarında, isteksiz ve moralsiz orduların motivasyonunda, isyancı ve asilerin infazında, mevcut durumlarını tehdit eden devletlere saldırmada gibi bir çok alanda çok iyi bir araç olmuştur.
Tanrı kavramı da tıpkı insanlar ve diğer canlı türleri gibi evrim geçirmiştir. Yani Tanrıda evrimden nasibini almıştır desek yanlış olmaz. ilk zamanlar sayıları çok iken zamanla azalarak en sonunda tek bir Tanrının var olduğu fikri benimsense de yinede farklı birçok din sayesinde günümüzde bile birçok tanrı mevcuttur. Zaman içerinde bu tek Tanrı bile defalarca kez gelişen ve değişin çağdan nasibini almış birçok konuda evrim geçirerek yaşamını sürdürmeyi başarmıştır. Sürekli insanların her dönemde ve her çağda cevaplandıramayacakları soruların var olacak olması Tanrının varlığını sürdürmesi için büyük bir nimettir.
Yüzlerce yıl önce hastalıkların Tanrının bir gazabı olarak görülmesi ve bugün tıbbın gelişmesi ile bu sorunun yanıtının Tanrıyla alakasız olduğunun ortaya çıkması ve de günümüzde diğer galaksilerin varlığı, başka yaşam formlarının olabilirliği, zaman, bilinç vb kavramların açıklanamaması sayesinde Tanrı varlığını sürdürmektedir. İleride de cevap veremediğimiz her soruda da var olmaya devam edecektir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol